Малката Габи, която благодарение на дарения успя да замине за Израел, където отстраниха тумор от мозъка й, получи поредния отказ от Фонда за лечение на деца в чужбина. Момичето навърши 6 години преди дни и в момента се нуждае от операция, с която трябва да бъде възстановено лицето й.

Майката на Габи - Цветанка Желева разказа пред bTV, че български специалисти й обяснил, че при операцията ще се вземе нерв, който движи езика, за да бъде присаден на болната буза. Поради това езикът на момичето ще увисне. Цветанка Василева обаче твърдо отказва да подложи дъщеря си на подобна процедура.

Фациалисът се получил още преди туморът да бъде отстранен. За да си върне усмивката, Габи трябва да претърпи трансплантация на нерв и на мускул, които да бъдат присадени на лицето. От Фонда за лечение на деца в чужбина насочили майката към български специалист. Така тя получила трети пореден отказ за финансиране, след като й обяснили, че тази операция може да се направи и в България.

Майката призна, че е задала въпрос на един от лекарите дали би подложил собствените си деца на подобна процедура. Отговорът бил, че няма да го направи, „за да точи държавни пари”, тъй като интервенцията може да се извърши в България.

„На Габи вече й направиха няколко такива операции, за да си експериментират с нея. Аз не мога повече да си давам детето, за да се развива медицината в страната и да експериментират с нея”, каза Цветанка Желева.

Майката обясни, че получила 30 хил. лв. след операцията в Израел, които стигнали за следоперативна манипулация. След това Цветанка Василева отново се обърнала към Фонда, за да й помогнат за спешна интервенция на едното око на Габи. Отговорът отново бил не, защото лечението било извършено по спешност в Израел, а у нас нямало законово право да се отпускат пари за лечение, което вече е извършено.

Майката на Габи заяви, че има пълна вяра на медиците в Израел и според нея те ще успеят да направят успешна пластична операция. От болницата в Тел Авив са уверили, че имат голям опит с подобни интервенции на деца, а необходимата сума е 20 хил. евро.

Председателят на Фонда за лечение на деца Павел Александров обясни за bTV, че отказът за помощ е само за израелската болница. Той се мотивира с факта, че тази операция може да се направи в България. Все пак има възможност майката да получи пари за интервенцията, но само ако малката Габи отиде в европейска болница. Майката трябва сама да реши какво ще прави, каза Александров.

Желаещите могат да помогнат на Габи, като дарят пари на следните банкови сметки:

BG80CECB979040C2824100
BIC:CECBBGSF

Централна кооперативна банка за Габриела Димчева Желева.