На 1 май (20 април по стар стил) отбелязваме 141 години от избухването на Априлското въстание.

По този повод в Клисура ще се състои историческа възстановка, пресъздаваща паметните събития от 1876 г. Театралният спектакъл на открито ще бъде кулминацията от тържествата в града по повод началото на въстанието.

Мнозина познават Клисура като родното място на Иван Боримечката от романа „Под игото”. Всъщност негов прототип е клисурецът Иван Танков, който е носил това прозвище.

Възстановката е една от най-старите в България – началото ѝ датира от 1896 г., когато се е наричала сбор на поборниците, разказва Николай Николов от Национално дружество „Традиция”. Редовните чествания пък започват от 1976 г. и се правят всяка година. За организирането им помагат местните граждани и самодейците от „Традиция”.

Именно от стария храм в Клисура „Св. Никола” проехтява камбаната, която обявява въстанието в цялата Стремска долина.

„Това дава сигнал на клисурци да отхвърлят вековните окови на тиранина”, разказва още Николай.

След Априлското въстание обаче камбаната е била заграбена от предводителя на Тосун бей - башибозука, нападнал Клисура, разказва уредникът на Историческия музей в Клисура Христина Калчева. Той я продава в Карлово, но след време клисурци събират средства, за да я откупят и я връщат в града.

По думите на кмета на Клисура Генка Тодорова градът е от край време е и ще продължава да бъде място, което съхранява българщината.

Вижте повече във видеото: