Млекопроизводители от Софийско намериха начин с помощта на съвременните технологии да спасят фермата си от фалит.

Предприемчивите хора закупили млекомат и започнали да продават продукцията си директно на клиентите, без да зависят от ценовия рекет на мандрите.

В планинското село Мухово живеят 80 души, предимно пенсионери. Единствената ферма в района е почти пред фалит, след като изкупните цени на млякото падат драстично. Собствениците на фермата, обаче намират необичайно решение - купуват  млекомат и отворят магазин в Пазарджик. Засега у нас машината за продажба на прясно мляко е рядкост.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента мандрите ни го изкупуват от 60 до 65 стотинки, тук един вид го продаваме на 1 лев без ДДС, с ДДС – става 1,2. Просто това ни е изхода да запазим стадата, иначе, трябва да ги ликвидираме”, каза Румен Терзиев, фермер от Мухово.

Млякото в машината е без консерванти, затова трябва задължително да бъде обработено термично след покупката. На свой ред хората споделят, че искат да купуват натурални родни продукти.

„Всеки иска да е истинско. Да не е от палмови масла. Затова съвети давам на всички хора - да си купуват прясно мляко, да си квасят, поне кисело и прясно мляко да им е истинско”, казва Терзиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес единствената ферма в Мухово продължава да осигурява препитание на стопаните си, а млекоматът привлича все повече клиенти в големия град.

„Млякото е сурово мляко, сутрин се дои от кравите. След филтъра, отива в хладилен бус, който го държи от 2 до 4 гродуса - и идва вече в млекомата, който го държи от 2 до 3 градуса. И хората да могат да си купуват истинско сурово краве мляко от производителя”, казва Терзиев.

За хората в Пазарджик машината осигурява натурално мляко от планината, а за фермерите - по-добра печалба. Това стана възможно, след като земеделското министерство прие наредба, която разреши на фермерите да предлагат пряко произведената от тях продукция на пазара без намесата на прекупвачи.