Граждани от различни квартали на София се събраха сутринта на протест пред общината. Те искат спиране на застрояването в столицата. През последните седмици протести имаше в кварталите „Младост” и „Оборище”

Десислава Иванчева, участник в протестите в „Младост”, каза, че казусите все още не са решени. „Единственото, което стана е, че цяла "Младост" е единна и обединена”.

Хората ще продължават да протестират и да събират подписка за референдум, вече има събрани над 1000 подписа, съобщи още Десислава.

Кристияна, също от "Младост", подкрепя хората и от район „Оборище”. Според нея проблемите със застрояването в София са много по-големи и обхващат всички общини, не само „Младост”.

Жители от район Оборище пък се оплакаха, че протестират вече 10 години.

Застрояването на Борисовата градина също е причина за днешния протест.

„В новия устройствен план на Борисова градина, е предвидено строеж на 5 паркинга за 800 коли, част от тези паркинги ще се направят върху гори, които съществуват”, заяви Гергана Пирозова.

На протеста присъстваха и представители на Столичната община. Те обаче предпочетоха да останат от другата страна на улицата – за да не се конфронтират с гражданите.

Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда в столичния общински съвет съобщи, че на заседание във вторник са представили всичките си действия, както и предложените мерки какво да се случва от тук нататък. Внесли са доклад относно следващи техни действия – създаване на работна група от главния архитект на София за цялостна визия за развитие на града, която да се приеме заедно с вече гласуваното задание за изменение на общия устройствен план.

Няма да има сеч в парковете, категорична беше Силвия Христова. По думите й основните им задачи при изменението на общия устройствен план ще бъдат гарантирането на запазването на зелените площи.

Още днес на заседание на Столичния общински съвет ще бъдат обсъдени исканията на гражданите.