Наскоро местната власт в Пловдив прие поправка в общинска наредба, според която само в крайните квартали могат да се отглеждат селскостопански животни: максимум три овце, две прасета, една крава, един кон и до 50 гълъба. Нашият екип се срещна с един овчар от градски тип, който отглежда 125 овце в краен пловдивски квартал.

Бай Аврам е на 61 години и има висше икономическо образование. Захваща се с овчарлъка преди 3 десетилетия, след като е изгонен от местния завод за мотокари - гордост на социалистическата икономика. В него Бай Аврам се опитал да организира работническа стачка заради студа в халетата:

Черната овца

„От 81-ва година не съм получавал заплата. Каквото съм изкарал от животновъдство, от земеделие - с това живея. .. За мен човек да бъде независим, и да няма кой да го управлява над него, освен Бог - от това по-ценно няма! А, бе, прави те свободен, защото тези животни седят постоянно, те са зад гърба ти. Те са зад гърба ти! Тя /овцата/ дава млеко, месо, вълна за фанели... за това...И просто не те е страх, че някой ще те изгони от работа. От никой не те е страх. Над мен няма бизнесмен. Аз ги гледам хората как се страхуват да си изкажат мнението, защото утре няма да ги има на работа!", категоричен е той.

Овцете на бай Аврам не пречат никому, но попадат под ударите на закона, тъй като формално погледнато, пасат в рамките на града.

Решил е да се оплаче от местната власт в Брюксел - за дискриминация над стадото му: „Тази наредба е направена от хора, аз ги казвам - това са екологични диваци! Не може в страни като Англия, Холандия овцете да се ползват вместо косачки: с овце пасат централните паркове в Лондон! Мой’та внучка се върна от Лондон и вика: „Дядо, там овцете пасат в централните паркове в Англия"... Значи, ония лондончани какви са?! По-загубени ли са от нас, по-неграмотни ли са или по-диваци?! Площадът „Сан Марко" в Рим е покрит с гълъби!...”.

Те са мъдри

Бай Аврам се чуди защо чиновниците смятат за голямо нарушение човек да пасе овце в крайградските полета, а в същото време си затварят очите пред едно истинско нарушение - незаконното сметище за строителни отпадъци.

Бившият икономист смята, че природните закони са много по-мъдри от взаимоотношенията между хората.

„В стадото, например, най-жизненото взима надмощие. То създава поколение. Например, ако имате два-три коча, които работят в момента, най-жизненият, най-здравия, най-силният - той, разбираш ли, мори стадото! ... Докато при човека - парата! Затуй човешкият род се изражда. Изражда се ,защото този, който има пари, привлича най-хубавото момиче, най-здравото, най-жизненото.", обяснява бай Аврам.

И за да докаже, че не всичко на този свят става с пари, той е решил да докара стадото пред общината и да попита чиновниците: Кое е по-важно - наредбата или живота на неговите 125 овце.