Двама души в Ямболско правят всичко по силите си, за да не заприлича страната ни на пустиня. Цената за това обаче не е малка.

Разказват как са им предлагали 30 000 лева подкуп и те отказали. Това е само една от историите на горските инспектори Юсеин Шакиров и Илия Иков. Екип на bTV тръгва с тях, за да види как се опазва гората.

Оказва се, че въпросът е друг - защо се сече безнаказано и кой закриля нарушителите. В много случаи проблемите на служителите започват със съставяне на акт за незаконна сеч

„На местно ниво много трудно се работи, защото ако нямаш характер, какъвто имам аз, на момента много хора ти се обаждат с влияние, с пари, и човек като няма характер, ще се огъне, а ако не го блазнят парите, ще се уплаши”, казва Юсеин.

За 18 години Шакиров е уволняван два пъти, пребиван е и е бил в болница с опасност за живота. Уволненията дошли след най-успешната му година – със заловени близо 3000 кубика незаконно изсечена дървесина и над 20 акта.

„Актовете ми бяха буквално бяха унищожавани и на определени хора само се пишеха. Това го казвам отговорно, защото мога да го докажа. На мен са ми взимани протоколи и актове и са унищожавани от ръководители”, твърди мъжът.

Шакиров спестява имена, но подчертава, че незаконна сеч е невъзможна без протекциите ръководителите на горските стопанства.

„Началниците ми оправяха нещата, а в съда, когато отивам да защитавам акта, виждам, че директора на регионалната дирекция издава грешно наказателно постановление, а на негова база пада целия акт. Това е единият момент, но когато на момента трябва да се оправя нещо, се обаждаха на момента да се разкараме”, обяснява той.

Въпреки че са „разкарвани” от шефовете си там, където са неудобни, Шакиров и колегата му имат спечелена съдебна битка. Оказва се на висока цена.

„При разпит в полицията аз разпознах лицето, което не трябваше да го разпознавам, и бях уволнен”, казва Иков и допълва, че е разпознал приятел на политик.

„В собствения ми дом запалиха личния ми автомобил и джипа”, допълва той, подчертавайки, че други врагове няма.

„Хората имат осъдителни присъди. Вярно, много трудно стигнахме до осъдителни присъди, защото на Окръжен съд всичко се събори, но все пак има читави хора в съд и прокуратура, които си гледат работата”, обяснява и Шакиров.

Заради последния случай – заловен камион с над 50 кубика дървесина, Шакиров получава заплахи за убийство. Полицията е образувала досъдебно производство, което ще докаже дали има замесени длъжностни лица от Община Сливен.

„Искам да бъда зрънце, да бъда примера, и много хора искам да ме последват. За да оправим тази държава, трябва всеки да си върши работа и да не с е огъва пред парите, пред хората с къси вратове, хората с влияние, хората политици, които са загубили мярка”, казва Юсеин Шакиров.

Само за два месеца сливенската полиция е завела 8 досъдебни производства за незаконна сеч. Всички те са със съдействието на Регионалната дирекция по горите.