Едва ли има софиянец, който да не помни бедствието, сполетяло столицата в началото на юли миналата година. Унищожителната градушка нанесе поражения за милиони левове. Година след нея потърпевшите продължават да поправят щетите.

Ледените късове по-големи от орех чупят прозорци, разбиват фасади и огъват ламарини. А улиците в града заприличаха на реки.

След обилният валеж и силната градушка една от централните улици – „Раковски”, се оказа абсолютно непроходима.

Равносметката – 10 000 изпочупени автомобила, над 40 ранени и един загубен човешки живот. По данни на застрахователите до момента са изплатени над 200 милиона лева обезщетения.

Ден след бедствието хиляди автомобили буквално блокираха автосервизите. И днес не се вижда краят на списъците с потърпевши, чакащи за ремонт. Митко Йонов е един от първите завели щетата си, а колата му влиза в сервиз едва днес.

„След като се прибрах от работа я намерих в такова състояние и не ми беше много добре.

Потърсих сервиза. Тя е застрахована колата. Заведох щетата почти веднага, след което изчаках да мине потока от многото коли и ето, че сега, след година дойдох да я направя”, разказва Митко.

„До момента са минали около 250 автомобила имаме записани още 42 автомобила. Това гледах горе на компютъра като статистика. До 28 число септември месец имаме записани автомобили от градушка”, обясни Ясен Иванов, който е управител на сервиз.

„Никой не си е изпуснал реда до момента. Хората чакат, спокойни си, но дори и да са изнервени нищо не може да се промени в случая”, допълни той. По думите му в зависимост от това колко е увреден автомобилът, ремонтът може да между 2800 и 5000 лева.

И докато за едни ден година храни, за други като Елена Павлова, която притежава автокъща, подобно бедствие може да срине бизнеса.

„Намалихме цените драстично за наше съжаление и така. Справихме се. Нямаме избор. Общо взето ние бяхме доста по-леко ощетени, благодарение на мрежата, която имаме”, коментира тя.

Междувременно жегата, която удари Европа, започва да се усеща и у нас. В сряда се очакват опасно високи температури от над 35 градуса на сянка.