Фермерска война унищожи четири хиляди декара с пролетници във Врачанско. Експертите са категорични, че става въпрос за умишлени действия. Според потърпевшите, целта е голям арендатор да сложи ръка на земята в района.

Докато наглеждал площите с посеви, председателят на земеделска кооперация „Скакуц" Ивайло Петров в село Селановци забелязал следи от пръскачка. Първоначално помислил, че някой е объркал блоковете, но когато за часове реколтата изсъхнала, се разбрало, че грешката е умишлена.

Според Ивайло Петков няма съмнение, че такава пръскачка има само земеделец, който има много пари и разчита на покритието на власт и прикриване на следите си. Така, само за една нощ в Селановци са унищожени 2 400 декара с царевица и 1 300 със слънчоглед.

Според местни земеделци щетите са огромни, като на първо четене е изчислено, че възлизат на около 800 хиляди лева. Експертите от Растителна защита споделиха, че за първи път се сблъскват с такъв вандализъм в сектора.

По същото време са унищожени аналогично и 90 декара със слънчоглед в село Галиче. Намират се в сърцето на огромен блок, обработван от фирма от Кнежа. Случайно или не, нейните култури не са засегнати. Потърпевшият стопанин директно заяви, че го е страх за живота си. Председателят на комисията, дошла да опише щетите в двете землища, отказа коментар.

Потърпевшите подозират за стореното крупен земеделски производител в региона. В опит да ги изгони от земите им, той ги е преначертавал, за да не могат да вземат субсидии. Така кооперацията е загубила европари за две години назад.

Целта на извършителя според земеделците е стотиците член-кооператори да не могат да вземат рента, която в този край заради жестоката конкуренция е стигнала 65 лева за декар.

От кооперацията увериха, че хората ще си получат парите. И в опит да избегнат фалита, докато чакат полицията този път да назове виновника, на мястото на изгорелите блокове ще направят опит за повторно засяване със слънчоглед.