Ени Клисе – последната църква, в която е служил Патриарх Евтимий
Според проф. Николай Овчаров след падането на Търново духовникът е бил заточен там
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    0
Ени Клисе
Снимка: bTV

Археологически разкопки край с. Добромирци разкриват последния Божи храм, в който се предполага, че е служил Патриарх Евтимий.

Разкопките са водени от проф. Николай Овчаров, чието проучване започва с хипотезата, че след падането на Търново, в този район е бил заточен духовникът.

По време на тях археолозите са натъкват на уникална средновековна църква. Конструкцията ѝ датира от IX – X в. През XIII в. пък върху нея е изграден друг храм.

Църквата има дължина 11 м и много добре запазени стени. От съхранените зидовете се вижда характерният за преди седем столетия градеж с дървени греди, подравнени с тухлени парчета и хоросан.

Доброволци ще спасяват потопената църква „Свети Иван Рилски” в яз. Жребчево„Понякога аз съм се отказвал от църквата, но тя като че ли не се отказва”, споделя Пламен.

По време на разкопките археолозите откриват и три гробници – на две деца и възрастен, както и златни и сребърни монети от XII и XIV в.

„Тези монети ще бъдат дадени на нашия най-добър номизмат проф. Константин Дочев. Той ще ни покаже от кое монетосечене са и съвпада ли това нещо с времето на Патриарх Евтимий”, разказва проф. Овчаров.

Разкопките са финансирани с дарение на бизнесмени от Златоград, които смятат да изградят нова църква на мястото.

Пловдивският митрополит Николай освети храма. 

  • 5
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре