Община Белово имала над 30 000 декара общинска земя, става ясно от писмо на кмета до областния управител на Пазарджик. Вече ги няма. На няколко транша ги продала на една единствена фирма. А местните животновъди и земеделци се превърнали в нарушители на закона, защото хранят животните си в чужди пасища.

До миналата година стопаните наемали земята от Общината, използвали я за да хранят животните си там и получавали евросубсидии за всеки декар. Казват, че разбрали, че общината е продала всичката си земя, когато за поредна година подали заявления до кмета Константин Варев да наемат площи.

„Отидох до общината да попитам защо нямам отговор. Казаха, че са ми го изпратили по пощата, дойде след един месец, в това време е станала сделката. И получих отговор, че не са вече общински. С две думи продадени са”, обяснява животновъдът Методи Стойчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Отиваме на заседание на общинския съвет, за да се срещнем с кмета Константин Варев. Присъствието ни измества точките от дневния ред и поставя въпроса за разпродадените земи. Кметът подробно обяснява как се е разпореждал с тях от 2011 г. до днес.

„Ти засече ли му колко минути говори той, без да каже нищо”, коментира общинският съветник Председателят на общинския съвет Кузман Маринков.

На 31 юли миналата година Общинският съвет възлага на кмета да организира търг и да продаде общински земи, описани в 4 приложения. Земеделците и животновъдите твърдят, че търг въобще не е имало.

Търгът не бил обявен никъде освен в сайта на общината. А на сайта пък няма и следа от обявление.

Кметът обяснява, че има голяма е вероятността вече да го няма това решение. „Това, че не е останало обявлението след привършването на процедурата, не значи че няма обявление”, обяснява той.

Снимка: btvnovinite.bg

Юристката Цветелина Митева допълва, че „никъде не казано, че в рамките на 5 години трябва да висят обявите”.

Регистрация в деня на обявата

Оказва се, че единствените, които са виждали обявата в сайта на общината са двама съдружници от чисто новата тогава фирма „Българско земеделско производство” ООД. Кметът и юристката на общината не са сигурни колко точно търга е спечелила тази фирма - 3 или 4. Обещават да проверят и да ни отговорят писмено. Не го правят.

Справка в Търговския регистър показва, че „Българско земеделско производство” е регистрирано точно в деня, в който Общинският съвет възлага на кмета да продава общинска земя - 31 юли. Капиталът на дружеството е 500 лв. С равни дялове участват двама съдружници.

Отидохме в село Варвара, но не открихме Ивайло Пенев. За него ни разказват, че работи в Италия. Няма участие в други фирми освен тази, която за месец и половина след създаването си придобива земите на Белово. Другият собственик е Неделчо Недялков.

„Президентът на фирмата, която е изкупила земите, неговият бизнес е акробатичен рок енд рол, фирма за сватби и дърводобивни фирми, които не са отчели никакви печалби”, казва бившият кмет на Белово Васил Атанасов.

Неделчо Недялков наистина е един от ръководителите на клуб по акробатичен рокендрол във Варна. По телефона той отказа среща и разговор с нас. Търговския регистър показва, че той участва в няколко фирми без или с малка печалба. Пред общинските съветници кметът обяснява, че такъв стратегически инвеститор, който да купи земите на Белово той и колегата му Кузман Маринков ходили да търсят чак в Италия.

Продадено на безценица

Поискахме, но не получихме точния брой на сделките, които кметът Варев е подписал с „Българско земеделско производство”, точната площ на земята, която е трансферирана към фирмата и точната сума, за която е купена земята. Въпреки неизпълнения ангажимента за официална информация се знае, че 30 000 декара са продадени за около 2 милиона лв. или средно по 80 лв. всеки.

Снимка: btvnovinite.bg

„Като средна цена съм сигурен, че на всички ще направи впечатление, че е ниска цена. Спазили сме условието да не е по-ниска от данъчната оценка. Съобразили сме се”, казва кметът. Той оправдава с лошото състояние и голямата площ на земите, които е продал.

„30 000 декара, от които имаме курортна земя в местността Куртово, която не е 80 лв, а би следвало да струвало 2000-3000 лв. декара”, смята Васил Атанасов

След сделката част от земите на Белово вече са ипотекирани към две банки, вижда се от справка в имотния регистър. За тях общината получила 2 милиона от фирмата, а вестник „Банкер” твърди, че фирмата получила 10 милиона от банките.

Кметът смята, че недоволните земеделци го атакуват, защото спрял практиката им да използват земя, без да плащат наем на общината. Още през първия си мандат събрал почти 280 000 лв. от наеми.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не лишаваме общината от земя. Земята според вас може ли да бъде преместена в друга община? Или в друга държава”, заявява той и повтаря, че процедутрата е дала възможност на абсолютно всички да участват.

Земеделските производители са категорични, че Варев е продал земята на себе си:

Кметът отрича.

Междувременно след репортажа на bTV областният управител на Пазарджик сезира прокуратурата за сделката.

Фирмата изкупила имотите е близка на дясната ръка на кмета Варев. Лицата, изкупили земята са подставени, заявиха в ефира на bTV земеделци от Белово.

Междувременно в Белово започна събирането на подписка с искане до премиера и до главния прокурор да бъде развалена сделката с общинската земя.

Вижте репортажа за сделките в Белово и коментарите на гостите във видеото!