Жители на асеновградския квартал „Горни Воден” сигнализираха на bTV, че от няколко дни достъпът им до външния свят е отново силно затруднен. Преди месец свлачище погълна единствения асфалтов път между планинския квартал и Асеновград. При дъжд временния обходен път е неизползваем за автобуси, а таксиметровите фирми масово отказват да изпълняват курсове до там.

При сухо време обходният път между Асеновград и квартал „Горни Воден” е проходим. Завали ли дъжд обаче заради наклона и калта повечето микробуси и автобуси затъват. Така се случило и при последния дъжд.

„Таксиметровите компании отказват въобще да се качват до квартала”, обяснява Христо Филипов от квартала и допълва, че наред с това редовният автобус вчера също не е пристигнал. Колите на хората от квартала също едва минават, обяснява и Илия Бърборчев.

Заместник-кметът на община Асеновград инж. Пламен Йончев обаче казва, че не знае за такова нещо „Пътят е проходим, както за линейки, пожарни, сметосъбиращи фирми се качват до квартала”, твърди той.

За да започне асфалтирането на пътя, от строителната фирма затворили покритата с чакъл отсечка и направили временен маршрут през калния склон. Така според потърпевшите жители единственият път между квартала и Асеновград бил затворен за цели два дни.

От местната власт са категорични, че до броени дни черният обходен път ще бъде асфалтиран. „При такова благоприятно време ще бъде положена асфалтова настилка в рамките на 4-5 дни”, коментира зам.-кметът.

В момента продължават и укрепителните дейности по свлачището, прекъснало основното шосе между Асеновград и Горни Воден. Засега държавата не е осигурила нито един лев за ремонтните дейности.