Отстраненият от поста главен секретар на Народното събрание Иван Славчов е глобен с 3000 лева от Сметната палата за нагласен търг за закупуване на депутатските автомобили.  Толкова ли е наказанието, ако подариш търг за 3.8 милиона на определена фирма? Обществената поръчка за лимузините на депутатите вече е в съда.

В края на 2012 година Народното събрание купува поредната доза луксозни лимузини, които да возят депутатите. За участието в търга има толкова специфични условия, сякаш е писан по мярка за определена марка автомобили. Заради съмнителната поръчка Сметната палата глобява с 3000 лева вече бившия секретар на Народното събрание Иван Славчов.  


Стефан Хаджиниколов прави експертиза по делото. Задачата му е да сравни всички налични на пазара автомобили и да установи има ли друг автомобил, освен спечелилия, който да отговаря на условията зададени от Народното събрание.


„Направих нещо много просто. Взех всички тези данни и ги съпоставих със заложените в заданието. Имаше само една марка, която да отговаря на условията. Даже от марката за  леките коли, един- единствен модел. По-евтиният от него не съответстваше, защото капачката на резервоара не се отваря от купето”, заяви експертът.

Печелившата кола, която да вози депутатите била точно описана до най-малкия детайл. А един от основните претенденти отпаднал заради аварийния триъгълник на лимузината. „При него несъответствието е, че аварийния триъгълник не е монтиран на багажника на автомобила, а е монтиран в кутия и тя се намира с самия багажник”, добави Хаджиниколов.

Изискванията в поръчката от този тип били над 80 на брой. Човекът, писал техническите спецификации за търга, също е призован за свидетел по делото за съмнителния търг.

„За да се постави триъгълника в багажника са два болта, използвал съм тези неща, питал съм шофьорите в гаража”, обясни Борислав Трайков.

„Аз се учудвам друго, защо след като се говори, че търгът е направен за една марка и модел автомобил, участникът дава изключително ниска цена.  Ако той знае, че ще спечели, ще даде голяма цена. А Народното събрание спечели милион и половина. Автомобилите са на цена 48 000 лева с ДДС. Аз наистина съм убеден, че когато изискванията са повече това не пречи, защото по-лесно се взима решение.  А иначе викат защо така, защо не иначе.  Сега защо съм писал 120 киловата? 119 ли да напиша? Като напиша 110, пак ще кажат, че е нагласено”, добяви той.  

Адвокатът на бившия главен секретар на парламента поиска глобата му, наложена от Сметната палата да бъде намалена от 3 хиляди, на 2 хил. лева, защото той бил безработен. Освен размера на глобата, на база на събраните доказателства, съдът трябва да прецени дали търгът е бил нагласен.