От утре излиза на пазара 10-томната енциклопедия "Бележити българи". Книгите ще се разпространяват заедно с в. „24 часа" всеки четвъртък. В десетте богато илюстрирани тома от по 160 страници ще влязат статии на наши историци. Хронологично, с кратко историческо изложение енциклопедията ще разкаже за най-важните личности по българските земи от Средновековието до наши дни.

„Между тях има и демократи, има и тирани, има и велики пълководци, има и не толкова велики, но все пак това са личности, за които тогава се е говорило. Това са най-важните фигури от нашата история", казва Пламен Павлов, историк и отговорен редактор на поредицата „Бележити българи".

Той очаква още първия том от поредицата да предизвика реакции не само у нас, но и в съседните държави. „Ние не сме казали, че тези хора са българи като нас. Ние ги наричаме световните имена от българските земи и там влизат, както легендарни владетели като тракийския цар Резус и Орфей, така и легендарни фигури като Спартак, т.е. реални личности, които са се превърнали в легенда за цялото човечество, а също и най-великите тракийски владетели - на Одринското царство, на Македонското царство, на някои гетски владетели, какъвто е Залмоксис", разяснява още Павлов.

Идеята е „Бележити българи" да обхване всички знакови за обществото ни фигури. Последният том от поредицата ще постави акцент и върху българските писатели, художници и оперни певци на новото време, оставили след себе си творби с непреходни символ и значение.