„Задължителните народни танци от I до XII клас създават добра възможност за двигателна култура и водят до издръжливост”, смята зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Предложението е заложено в работния вариант на новите учебни програми. Във всеки клас ще се изучават конкретни хора, съобразени с възрастта на учениците и материала в часовете по музика.

По думите на Стаматов няма да е нужно да се наемат учители, които да преподават народни танци. „Учителите по физическо възпитание и началните учители имат добра грамотност по темата, като във всяко едно училище има добър състав от хора, които взаимно биха могли да си споделят тази дейност”, коментира зам.-министърът.

Друг довод за въвеждането на задължителни народни танци е, че тренирали ритмика в децата.

Според Стаматов е нормално да има остра обществена реакция срещу предложението, но по думите му „всеки се нуждае от танци”.

Купените шофьорски книжки

Разследване на bTV разкри схема за закупуване на шофьорски книжки от неграмотни. В разследването на Стоян Георгиев ви показахме мъж, който не може да напише собственото си име, но без грешка попълва листовките си. Мъжът е завършил специална образователна програма за възрастни по европейски проект.

„Тези програми са много добри за хора, които не са ограмотени”, категоричен е Диян Стаматов. Той каза, че за жалост голяма част от хората се записват в програмата с цел да имат документ за грамотност, с който да кандидатстват за работа или да получат документ за шофиране.

„Проблемът, който показахте е в сферата на МВР. Фалшивите дипломи ги има и в момента, но в регистъра на министерството на образованието има списък с издадените документи и всяко РПУ може да провери дали една диплома е реална”, поясни Стаматов.

„Естествено, където има подобни сигнали се прави проверка дали дипломата е издадена по правилния начин”, каза зам.-министърът.