Има много митове около ползите от „Брекзита”, ако британците напуснат Европейския съюз, ще е на базата на носталгия по младостта. Това обяви икономистът Владимир Каролев по повод предстоящие на 23 юни референдум във Великобритания, на който ще се гласува „за” или „против” оставането в ЕС.

По думите му Великобритания наистина е голям донор на ЕС и внася 14 млрд. евро годишно, но получава обратно 4 млрд. евро. Освен това тези 14 млрд. евро не са нищо за английския бюджет.

Каролев обяви още, че наближаващият референдум вече има отражение на капиталовите пазари – през март и април 65 млрд. паунда са изтеглени от Великобритания.  При евентуален „Брекзит” много компании ще изтеглят служителите си от „Сити ъф Лондон”, където в момента е съсредоточен финансовият център на Европа, прогнозира икономистът.

Според Каролев България е твърде малка държава, за да пострада от излизането на Англия от ЕС. Обяви също, че е мит, че алкохолът във Великобритания ще поевтинее – високите акцизи са определени от държавата.

Икономистът прогнозира, че първото последствие от евентуален „Брекзит” ще е поевтиняване на паунда.