Предлагам легализация не на марихуаната, а на конопа, на медицинската марихуана. Това ще облекчи живота на хиляди българи с тежки болести. Това заяви в „Тази сутрин” депутатът Велизар Енчев, който ще внесе проектозакон за легализиране на канабиса за медицински цели.

Независимият народен представител пусна и онлайн петиция в подкрепа на легализирането на употреба на марихуана за медицински цели. Той подчерта, че това в разрешено в 24 щата в САЩ и в 19 държави членки на Европейския съюз.

„Всеки, който се противопоставя на това, се противопоставя на тяхната практика”, посочи Енчев.

Трябва ли да се легализира марихуаната за медицински цели?

„Става дума за съдбата на хиляди хора, страдащи в България. При използването на медицинска марихуана и става дума не за цигари, а за орален спрей, то тя облекчава неимоверно болките”, подчерта той.

Народният представител заяви, че негови колеги са го убеждавали да не е лице на кампанията защото ще срине политическия им рейтинг. Той обаче отбеляза, че за него е по-важно да се облекчат страданията на хората. По думите ми ако законът е добре направен, няма да се стигне до злоупотреби.

Според психиатъра д-р Любомир Живков, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите, медицинската марихуана помага за някои болести, но тя носи и своите странични явления. „Не всеки, който взема, ще има зависимост, но трябва да бъде наблюдаван внимателно”, посочи експертът.

Вижте целия разговор във видеото: