Въпреки трудното завръщане и премеждията по време и след световно състезание в Китай български математици са готови за нови съревнования и смятат догодина да заминат за Тайланд. Това заявиха в „Тази сутрин” завърнали се вече учителки и най-малкият носител на медал – Борислав Кирилов.

Част от децата, които бяха блокирани в Китай, кацнаха още в понеделник по обед на летище София. Една група пристигна вчера вечерта, а друга се очаква днес по обед.

Българчета от 3 училища спечелиха 19 медала, но не можаха да се приберат у дома навреме заради технически проблем с един от самолетите и изпусната връзка.

Учителките по математика Мадлен Христова и Ирина Шаркова разказаха, че е имало притеснение, но са получили съдействие и от българското посолство в Китай и от организаторите на състезанието.

Те казаха, че остава неясно кой ще възстанови допълнителните разходи за билетите на втората и третата група. Засега те са поети от училищата.

Въпреки изпитанията по пътя и учениците, и учителите са останали доволни от състезанието и спечелените отличия. Носителят на сребърен медал Борислав обясни обаче, че е можел да се представи по-добре.

И той, и останалите математици са готови за нови предизвикателства догодина на състезанието в Тайланд.