Всички българи в Непал, с които Министерството на външните работи се е свързало, са добре и няма бедстващи сред тях. Това обяви говорителят на министерството Бетина Жотева в ефира на „Тази сутрин”.

В Непал ситуацията се мени непрекъснато, заяви говорителят и по тази причина отказа да даде точен брой на българите, с които се е свързало министерството. Те или са се регистрирали на сайта на МВнР, или близките им са подали информация.

„Само с двама души връзката прекъсна след второто земетресение, но според мен причината е, че инфраструктурата и връзката напълно са разрушени”, посочи Жотева, но подчерта, че няма бедстващи българи – на сигурно място са и са живи.

Тя обаче посочи, че няма информация от какво се нуждаят българите в Непал, защото на място там е само почетния консул, който е местен и не може да даде детайлна информация.

Последиците след лавините

В предаването алпинистът Боян Петров припомни, че не само Еверест е засегнат, а и всички върхове наоколо, което според него означава, че вероятно много повече хора са пострадали. „Планината иска да ни каже нещо”, каза той.

По думите му най-голямата опасност при подобна лавина, която удари базовия лагер под Еверест, е огромният облак от прах и сняг да ти попречи да дишаш.

Снимка: Twitter

Пред подобни бедствия, като тези в Непал, човек се чувства като прашинка, обясни и алпинистът Методи Савов. „Трябва да се помогне на тази страна”, призова той, като припомни, че от всички континенти хора ходят там и сега трябва да помогнат на бедстващ Непал.

От мястото на бедствието

„Всички роднини и приятели се надпреварват да ни съветват да се върнем час по-скоро на родна земя. Надявам се това да послужи и на други в нашето положение - за Бога не се втурвайте към изхода! Точно това прави тълпата! А тълпата тъпче, мачка и блъска! Друго няма да получите. Давате ли си сметка, че единственият бърз изход от региона е посредством 30-минутен полет в 15-местен витлов самолет? Който трябва да излети от 500-метрова наклонена писта, нацепена от земетресението и който после трябва да кацне на летището в Катманду, което между впрочем е доста зле оборудвано за условия като дъжд и мъгла”, написа българинът Стоян Маринов, който в момента се намира под Еверест с трите си деца.

„Предпочитам да останем в планината. Това е жива планина и някои изпитват трудности да го проумеят! Тя е блага със смирените и гневна със наглите. Доставките на полуготови индийски спагети и Сникерс ще секнат от Катманду, но хората тук не чакат наготово - има картофи, зеле, яйца, какво е родила студената почва”, допълва той в писмо до „Тази сутрин”.

  • Еверест се е преместил с 3 сантиметра след непалското земетресение
  • Училищата в Непал отвориха врати (ГАЛЕРИЯ)
  • В Непал започна евакуирането на 3000 жители от откъснати от света планински села
  • Непал пред ново бедствие – свлачища
  • Уникални кадри от семейство българи, преживяло два труса в Непал (ВИДЕО)
  • Броят на жертвите от земетресенията в Непал достигна 8400
  • Непал се връща към нормалния живот
  • Огромно свлачище в Непал след втория силен трус
  • Непал ще се люлее поне още 3 години след мощното земетресение
  • Поне 83 жертви и над 2000 ранени след втория силен трус в Непал