„Предложих на премиера Бойко Борисов да отзове посланика в Турция Надежда Нейнски, защото тя защитава турски интереси”, заяви Валери Симеонов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Преди седмица посланикът гостува на предаването и заяви, че не може една националистическа формация да определя дневния ред на държавата.

„От каква позиция дава тя тези оценки? Тя посланик на България в Турция ли е или е посланик на Турция в България? С това си поведение Надежда Нейнски защитава интересите на турската държава и трябва да бъде отзована”, допълни Симеонов.

Председателят на Патриотичния фронт поясни, че днес ще бъде гласувано в Народното събрание секции в чужбина да се откриват във всички градове с население над 1 млн. души.

„Ще бъде приет също и текст, съобразно който българските граждани в чужбина ще гласуват в посолства и консулства, но за Европейския съюз няма да има ограничение на секциите”, допълни Симеонов.

Той добави, че няма ограничение колко секции могат да бъдат открити в посолствата и консулствата, може да се открие 1 може и 10.

„Правим всичко това, за да спрем гласовете от Турция. В ЦИК има представители на ДПС, преди време бяха заедно с БСП и състава на ЦИК е доминиран от тези две партии. Става въпрос за договореност – няма да ни закачате, а ние ще подкрепяме вашето управление”, смята Симеонов.

Той прогнозира, че по всяка вероятност на следващите избори повече гласове ще получи партия ДОСТ в сравнение с ДПС. „По същия начин се случи с партията на Корман Исмаилов и Мария Капон, но се видя, че няма перспектива за тази партия и спряха”, допълни Симеонов.

„Никой не наказва българите в чужбина да не гласуват. По този начин скочи агитката на Радан Кънев и това не му прави чест. Според мен, той организира тази шепа хора в България”, допълни Симеонов.

Председателят на Патриотичния фронт добави, че квадратчето „не гласувам за никого” ще остане, но гласовете няма да бъдат смятани към реалните. „Тези гласове няма да влизат и при определяне на субсидиите на партиите”, допълни той.

Симеонов поясни, че от ПФ са внесли и предложение за намаляване на партийната субсидия на половина.

„Има много полезни неща в новия Изборен кодекс – забранихме агитацията на майчин език, забранихме религиозната агитация”, допълни Симеонов.

„Доволен съм, че голяма част от предложенията на ПФ бяха приети”, каза Симеонов.