„Случват се страшно интересни неща и след време, когато тръгнат мемоарите – и на Барак Обама, и на Владимир Путин, ще станат ясни. Когато човек си отива от властта, започва да пише”. Това обяви журналистът Тома Томов в предаването „Тази сутрин” по повод новината от началото на тази седмица, че Русия се изтегля от Сирия.

По думите му от мемоарите ще разберем, че през последните няколко дни е имало изключително интересни секретни преговори на най-високо равнище между Русия и САЩ.

Според Томов Русия има имперски интереси в Сирия и ще продължи да стои там с бази в Латакия и Тартус.

„Мисля, че има сделка между Путин и Обама, защо не Сирия за Украйна. Украйна няма да влезе следващите 25 години в ЕС, Украйна има страхотни икономически проблеми (...) Това означава, че един ден някой ще трябва да отговаря, да плаща , да праща милиарди”, обяви журналистът.

Според него турският президент Реджеп Ердоган става все по-силен и доказателство за това е фактът, че преговаря на едно ниво с германския канцлер Ангела Меркел. „Това е уникално, това не се е случвало. В миналото Западна Европа е налагала решения на Близкия Изток, а в момента Европа няма никакво влияния върху това, което се случва в Близкия Изток”, смята Тома Томов.

Според него не трябва да се допуска 70 млн. турци свободно да пътуват в Европа и това ще е много опасно за България.

Тома Томов е категоричен, че не бива от състрадание България и Европа да приемат мигрантите от Близкия Изток, защото това ще промени облика на континента. Не може да си континент за пример и да си като една торба, в която влиза какво ли не, твърди журналистът.

Той припомни, че в света има 30 тлеещи конфликта и ако Европа приеме всички бягащи от война, няма да остане място на континента.