Прокуратурата в Кюстендил ще поиска постоянна мярка за задържане под стража на четиримата нелегално влезли в страната ни чужденци, както и на шофьора им, който е предложил подкуп на граничарите.

Все още няма официална информация дали мъжете, представили се за косовари имат общо с "Ислямска държава". Не е ясно защо са влезли в страната ни. Те се възползвали от правото си да не отговарят на въпросите на разследващите.

Групата влиза в България през зелена граница, пеша, след което се качва в очакващия я край пътя автомобил.

Малко след началото на пътуването им граничен патрул ги спира за проверка. Паспорти имат само шофьорът и един от пътниците. Шофьорът предлага подкуп и така всички се озовават в ареста.

„Ние не знаем, те казват, че са еди кой си, но ние трябва да го установим официално, с пръстовите отпечатъци, със снимки, трябва да имаме официална информация”, каза Албена Разсолкова, наблюдаващ прокурор.

Не бива да драматизираме ситуацията, населението е свикнало с такива неща, винаги е имало опити за преминаване на границата в една или друга посока. Това каза кметът на Гюешево Татяна Георгиева в предаването „Тази сутрин”.

Вчера в близост до ГКПП „Гюешево” бяха заловени четирима косовари. В телефоните им бяха открити обезпокоителни кадри и те бяха задържани по подозрение, че са джихадисти. „Гранична полиция си вършат работата, тъй че сме спокойни”, каза още кметът на града.

Жителите също не се притесняват. „Джихадистите са бес за цяла Европа, създават проблеми навсякъде, но ние сме спокойни”, каза Милан Петракиев, което живее в Гюешево цял живот. Според местните ситуацията не е никак страшна и може да се извлече полза от нея. „Тия имигранти бягат от лошо, но България има възможност... ако изкупи старите къщи в обезлюдените села и ги даде законово на тези хора, може да съживят селата”, каза един от жителите на Гюешево.

Според арабиста Владимир Чуков няма как да не сме застрашени от тероризъм. „Трябва да бъде направен много сериозен анализ на ситуацията”, допълни още той.

„Членството на България в Шенген е първа задача и трябва да вземем определени мерки и да се докажем като гаранти за сигурността”, допълни още Чуков. Според него е нормално Министерство на отбраната да разполага военни по границите най-засегнати от бежанската вълна.

Чуков допълни, че ако конфликтите в Сирия спрат ще е много трудно на тези хора да се върнат назад.

Целия разговор слушайте тук: