Светещите очи на новия паметник на цар Самуил в София, които предизвикаха напрегнат дебат, ще минат през нови процедури на одобрение. Това заяви в „Тази сутрин” Милен Врабевски от фондация „Българска памет”, която реализира проекта.

Как ще се случат обаче те не стана ясно, тъй като зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов отказа участие в предаването в последния момент.

Врабевски обясни, че светодиодите в очите на монумента са използвана технология по целия свят като контражур на нощните прожектори. Макар че неколкократно заяви, че съществуването им ще бъде отново поставено на въпрос пред експертите, неговото убеждение е, че очите ще останат в този си вид.

Според Врабевски цялата ситуация била подобна на арабската поговорка „Ние ви сочим Луната, вие ни гледате показалеца”.

Авторът Александър Хайтов обяви, че ако това се случи, ще бъде осакатяване на работата му и даде пример с романа „Тютюн” на Димитър Димов, който бил преправен по партийно нареждане.

„Това си е цялостна концепция, която излиза като завършен продукт. Скулптурата има свойство да синтезира историята в един миг. Разбираш го или не го разбираш”, заяви той и си тръгна обиден.

Така въпросът дали ще остане със светещи очи паметникът на цар Самуил остана без отговор.

Трябва ли да бъдат премахнати светещите очи от статуята на цар Самуил в София?