Стигнали сме минималните военни изисквания за осигуряване на отбраната на страната, а това, че няма да бъдат отпуснати допълнително средства означава, че начало на модернизията тази година няма да има. Около това се обединиха в „Тази сутрин” съветниците на президента и военния министър генералите Атанас Самандов и Атанас Запрянов.

За армията има 1,17 процента от БВП, така че не може да се каже, че няма пари за армията. Но е факт, че парите не достигат с около 70 милиона, а се очаква и пред армията има задача тя да се модернизира, което би било трудно без отделянето на повече средства, заяви ген. Самандов, секретар по отбрана и сигурност на президента.

След вчерашния КСНС при президента беше уточнено в период от десет години бюджетът за отбрана постепенно да започне да се увеличава. Дебатът и разговорите протекоха в една добра и конструктивна атмосфера, добави ген. Самандов.

Държавата, разбира се, не може да поставя приоритет на всички сектори и е факт, че отбраната не е сред приоритетите на сегашното управление, но не може да се каже, че тя няма бюджет и не се отделят пари за нея. Това каза от своя страна ген. Запрянов, съветник на министъра на отбраната.

Според ген. Запрянов парите за модернизация ще са достатъчни в периода 2020-2024 година, когато се очаква разходите за отбрана да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт на страната.

Въпреки че тази година ще е нулева за модернизацията на армията, той очаква все пак да има актуализация на бюджета за отбрана, с която да се закърпи издръжката на армията.

„Когато говорим за това, че няма пари за армията, става въпрос за това, че няма пари за модернизацията”, каза съветникът на военния министър и обясни, че опасността армията да остане с два изтребителя е в края на годината.

„Имаше 250 бойни самолети, сега имаме 16 многоцелеви изтребители по бъдещите планове, а оперативно готовите в момента са между 6 и 8”, обясни той. Според него една от алтернативите е въздушното ни пространство да се охранява от партньори от НАТО или да се премине към купуването на нов тип изтребител.

Руската техника е добра или по-скоро беше добра, но за времето си, защото тя вече е на около 40 години и в голямата си част вече е морално остаряла. Според ген. Самандов би могло ресурсът на МИГ-29 да се увеличи с още около две-три години докато бъде постепенно вкаран на въоръжение нов многоцелеви изтребител, а не да стигнем до ситуацията да останем без охрана на нашето въздушно пространство от наши изтребители.

Вижте целия разговор във видеото: