„Новият президент се крие, старият протака”. Така бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски оцени ситуацията около съставянето на служебен кабинет след оставката на второто правителство на Бойко Борисов.

Първият ход на новоизбрания президент Румен Радев, това, че не взе активно участие в преговорите за съставяне на служебния кабинет, беше изключително грешен, заяви Софиянски в студиото на „Тази сутрин”.

Той сравни Радев с встъпилия в длъжност през 1997 г., Петър Стоянов, който по думите му „беше всеки ден сред хората и коментираше”.

„За три седмици при тогавашната тежка ситуация на инфлация и безредици по улиците той тушира напрежението”, отбеляза Софиянски и коментира, че Румен Радев трябва да бъде активен и да покаже, че е готов за новия си пост.

Според бившия служебен премиер има неоправдано забавяне при връчването на мандатите за нов кабинет, което според него издава „скрити договорки, които няма да са в интерес на обществото”.

Това заяви вчера и новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова в студиото на „Тази сутрин”, като коментира, че България в момента се намира в парадоксалната ситуация да има правителство в оставка и парламент, който може единствено да приеме бюджета и нищо повече.

При този начин на поведение на Плевнелив и Радев е много възможно България да има две служебни правителства, твърди Софиянски.

 „Ако Плевнелиев даде третия мандат на Реформаторския блок, тяхното служебно правителство ще бъде реплика на сегашното”, коментира още той. В случай, че го връчи на  депутатите от Патриотичния фронт пък, то това би означавало, че се търси безпристрастие.

„Днешният обществен и политически елит е изчерпан напълно и бих препоръчал на избирателя, когато гласува следващия път, да запомни тези 240 имена, които са в парламента, и да не гласува за тях повече”, призова Софиянски.

Вижте във видеото какво коментира Стефан Софиянски по темата за мажоритарния вот: