„Бюджет 2016 не е бюджет на реформи, пицата е тиха, незабележима и няма да се запомни с нещо особено”, каза бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването „Тази сутрин” по bTV.

По-рано финансовият министър Владислав Горанов описа бюджета за 2016 г. с думите  „стабилност”, „реалистичност” и „резултати”. В него са заложени приходи от 33 млрд. лв., разходи – 34.8 млрд. лв., дефицит – 1.8 млрд. лв., или 2%. Предвиден е растеж на БВП с 2.6%.

Според Дянков по-големите дефицит и дълг ще бъдат проблем в бъдеще, защото ще трябва да се вдигнат данъците. „За мен бюджет 2016 е положителна стъпка спрямо 2015 и 2014 година, които бяха лоши бюджетно за България”, каза още бившият финансов министър.

Дянков очерта още един възможен проблем в новия бюджет – заложената концесия на Летище София, от която се очакват приходи от около 600 милиона. „Стъпката към такава концесия е добра, летището може да се развие повече, но дали толкова пари и толкова бързо могат да се вземат, аз се съмнявам”, допълни той.

Бившият финансов министър определи вдигането на цената на винетките като правилно и закъсняло решение. „Много се строи, много ново се открива, но трябва да се пази – Европа не ни дава пари за доизграждане и запазване на пътищата”, каза Дянков. Според него новата цена на винетките ще балансира по-смислено целия транспортен сектор, като така ще могат да се отделят и повече пари за БДЖ.

Според Дянков страната вече се намира в дългова спирала. „С бюджета кабинетът си гарантира спокойствие, но не може година след година да е така. Дори и да можеш да овладееш ситуацията, накрая плащаш големи лихви”, каза той.

Реформата в МВР

„Реформи като тази в МВР би трябвало да се свършат преди да бъде изготвен бюджета, а не да се появяват като изненада”, каза Симеон Дянков. Според него с всяко отлагане на една реформа шансът тя да се случи е по-малък.

„Те не разполагат с пари за принтери и тонери, понеже имат твърде много придобивки, останали от миналото”, допълни Дянков. Според него 20-те заплати на служителите в сектор "Сигурност", които им се полагат при пенсиониране, са останали именно от комунистическо време.

Работата на правителството

„Управлението се справя добре, местните избори го показаха”, каза Симеон Дянков. Според него спокойствието е гарантирано за следващите години, а дали ще последват сериозни реформи, предстои да видим.

Той допълни, че все още се чува с премиера Бойко Борисов по финансови въпроси.