Парите за болнична помощ са доста повече от бюджета за 2014 година, но те са по-малко от реално изплатените пари на болниците за миналата година. Това каза пред bTV шефката на НЗОК Румяна Тодорова.

"Парите се разпределят на тримесечие. Мога да кажа, че бюджетите на болниците няма да се орязват с по 5% месечно", добави Тодорова и определи твърденията в тази посока като свободни съчинения.

"Не може парите за здраве да надхвърлят няколко пъти БВП. Тези пари отиват за здраве и ние ги даваме за това. Системата не е добре регулирана. Пробойните са на много места. Не мога да кажа, че някой източва или лъже касата. За тези работи си има следствие и прокуратура", поясни тя.

"Касата няма механизъм да си връща парите, които е дала на болниците, нито пък може да контролира как лечебните заведения харчат бюджетите си. Ние виждаме документацията и изплащаме парите", заяви още Тодорова.  

"Нервирам се за много неща, но какво от това. Отдавна говоря за механизъм, който да регулира нещата извън НЗОК. Трябва ежедневно да се следи и проверява къде отиват парите на здравно осигурените. Доверието в тази система спада с всеки ден. Хората не искат да си плащат здравните вноски", продължи шефката на НЗОК.

Тя обясни, че следи скандала с ВМА по телевизията. „На мен ми е много ясно, че такива неща се случват. НЗОК не може да направи нищо. Подавала съм сигнали, но това не променя нищо. Предлагаме различни правни и законови промени, но пак нищо. Това се нарича безхаберие. Не мога да променя нищо. Всеки ден се сблъсквам със стена”, откровено заяви Тодорова. Тя отказа да коментира дали има политически чадър в тези случаи.

Обясни, че няма да се кандидатира за втори мандат. Не мога да работя, когато усещам, че отсреща има недоверие. Назначението на директор на НЗОК винаги е политическо. И сега ще стане така. Големият проблем е законодателството. Надявам се Петър Москов да се справи. Това ще стане, ако му разрешат. Виждам, че той има чисти помисли, завърши Тодорова.