Ако се яви само един кандидат, ще отменя обществената поръчка за нови автомобили като възложител. Това увери в „Тази сутрин” председателят на Здравната каса Глинка Комитов, след като bTV съобщи, че НЗОК си купува коли със съмнителен конкурс.

„Ние сме обявили поръчка по закона за обществените поръчки – законът е спазен”, заяви Комитов. Той отбеляза, че няма никакви притеснения какъв ще бъде резултатът на поръчката.

В началото на юни bTV съобщи, че Здравната каса е обявила поръчка за закупуването на общо 20 автомобила от шест вида - луксозен седан и луксозно комби, автомобили среден клас, съответно седан и комби, мини ван и бус. Това показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Справка с официалните каталози на производителите показва, че поне 2/3 от марките коли, представени у нас, отпадат с елементарен и законен финт - изискване на поръчката всичките 6 вида автомобили да са на един производител и вносител. Бусове, ванове и луксозни коли с подобни параметри едновременно произвеждат само 5 производители - три френски марки и две германски.

„Досега никога не съм се качвал в служебна пеша – ходя пеша и с градския транспорт. Мен не ме вълнува какви ще са колите”, заяви шефът на касата.

Той повтори тезата на Бойко Пенков, зам.-здравен министър и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, че закупуването на нови коли е необходимо, защото старият автопарк е опасен и поддръжката му струва скъпо.