От много време има проблеми със случайното разпределяне на делата. Те не се разпределят по поредност на постъпване и освен това има особености на софтуера, които позволяват намеси без това да оставя следи. Това обяви в „Тази сутрин” съдия Мирослава Тодорова, след като темата отново беше повдигната след скандалния случай със съдия Румяна Ченалова и френски инвеститор.

„Недоверието в съдебната система е силно изразено, този проблем не е частен”, подчерта Тодорова, като допълни, че това е проблем на всички. Тя припомни, че от 2009 г. сигнализира за проблеми.

Тя подчерта, че не е разпределяла дела, но според анализ на видимостите, смята, че се виждат множество съвпадения и повторения, които създават съмнения. По думите ѝ делата се концентрират при много малък брой съдии и даде за пример случаите с Делян Пеевски и Цветан Василев, които се отиват при трима съдии от 22.

Съдията обясни, че освен че е ясно, че делата не се разпределят по поредност, софтуерът за случайно разпределение може да се рестартира, докато не се падне това име, което се иска.

Според нея не е обезателно „подбирането” на съдии да е свързано с корупция, а може да става въпрос за това с какви дела са се занимавали преди това. „По един и същи правен проблем да има различни становища”, обясни тя.

„Системата не е надеждна, не дава възможност да кажем: Вашият съдия е случайно избран”, коментира Тодорова и допълни, че ако няма доверие, никой съдебен акт няма да бъде изпълнен лесно.

Тя призова да не се говори за реформи, само когато стане международен скандал или някой отвън направи забележка. „Трябва да осигурим справедливо правосъдие на българските граждани”, каза Мирослава Тодорова, като по думите ѝ едно от нещата, които трябва да се променят, е моделът на ВСС, така че вече да няма „многогодишно бездействие”.

Гледайте целия разговор във видеото!