Последните няколко години командироването на съдии, прокурори и следователи се превърна в основен способ за заобикаляне на задължителните конкурси в съдебната система. Въпреки че трябва да е по изключение, то вече е масова практика в съдебната система.

Според Закона за съдебната власт, правото да командироват магистрати се пада на административните ръководители, в което е основният проблем на тази практика. Съдиите Стефан Шекерджийски и Владимир Вълков разказаха пред bTV, че командироването се използва за оказване на натиск, който най-вече се изразя в "автоцензура" на самите командировани магистрати.

Двамата са били командировани и впоследствие откомандировани от Софийския градски съд. "Командироването е нещо като необходимо зло. Причината е, че се правят рядко конкурси с обяснението, че липсват пари. По закон обаче, единственият начин да се развиеш в системата, е конкурс", обясни Шекерджийски.

"Командироването специално в Софийския градски съд не е нормалното командироване. Това означава качване в горен съд, което времево се измерва с лоялността ти към ръководството. Не трябва да задаваш въпроси от типа "защо заместваш". Действа принципът на автоцензурата. Има хора, които въобще не са участвали в конкурс за градски съд, но са командировани там", добави Шекерджийски.

"Командироването не предполага стабилност. Не се знае кога ръководството ще прецени, че нуждата от теб е отпаднала. Единствено от председателя на съда зависи кого и докога да привлече в състава", добави съдията Вълков. Той уточни, че не знае нито защо е бил командирован в СГС, нито защо е откомадирован след това при положение, че колегите от състава му са дали препоръки, че той се справя със задълженията си.

Двамата магистрати обясниха, че общото помежду им е, че, отстоявайки позицията си, се оказва, че влизат в противовес с вижданията на ръководството.