Сред депутатите има страх от промяна на статуквото. С орязването на въпросите за референдума те казаха „не” на възможността хората да бъдат питани. Това заяви в „Тази сутрин” каза секретарят на президента Росен Плевнелиев по образование, наука и гражданско общество Румяна Коларова.

Тя отново повтори позицията на екипа на държавния глава, че не може да се каже, че президентът е бламиран, а са бламирани хората, защото под въпросите са сложили подписите си 570 000 български граждани.

Според политолога е естествено да има партии, особено малките, които да бъдат против мажоритарното гласуване. „Напълно естествено е да има партии, които разчитат много на партийната дисциплина и те да са против мажоритарността като такава. Но в случая те не казаха не на мажоритарността, те казаха не на възможността хората да бъдат питани”, заяви Коларова.

„Зад искането за провеждане на референдум застанаха и партийното мнозинство в парламента. Ние получихме уверението от управляващите парти, че ще се гарантира това мнозинство и при гласуване на въпросите”, коментира тя.

„Имаше конкретизация на формулировката за мажоритарния вот”, посочи секретарят на президента, като обясни, че тя е била подобна на германската избирателна система – гласува се за личност, а резултатите са 100% пропорционални.

„Тя беше приета от повечето партии, но Реформаторите бяха твърдо против и ние се съобразихме с тях, защото президентът винаги е казвал, че стои зад реформаторското мнозинство”, подчерта Румяна Коларова.

Тя коментира и съдебната реформа, като отбеляза, че най-големият проблем с нея е, че върви заедно с още няколко тежки реформи – в здравеопазването и в образованието.

На въпрос за отношенията в служебното правителство, в което беше министър на образованието и особено за комуникацията между Георги Близнашки и Христо Иванов, тя коментира, че е изненадана от тази неприязън от професора към министъра на правосъдието. „Имаме едностранна агресивност”, подчерта Коларова.