Добре е референдумът да е с местните избори, защото хората са свикнали с местните избори да избират нещо друго. Това заяви в „Тази сутрин” политологът Румяна Коларова, която е съветник на президента Росен Плевнелиев.

По думи на експерта е европейска практика референдумите да се провеждат с други избори.

Според нея е добре въпросът или въпросите на референдума да са зададени достатъчно дълго преди провеждането на общественото допитване, а не както в момента в Гърция. „Когато на хората им се зададе внезапно въпрос за референдум, не е сигурно, че съзнателно правят своя избори”, обясни Коларова

Тя защити исканите от министъра на правосъдието Христо Иванов промени в съдебната система и по-конкретно за откритото гласуване във Висшия съдебен съвет. „ВСС е правителството на съдебната система. Представяте ли си Министерски съвет да взема решение без публичност”, попита тя и подчерта, че така се поема отговорност.

По думите ѝ и предстоящите избори, и трудните задачи на правителството зависят от коалиционната култура. Тя припомни, че в парламента има 8 групи, но те са съставени от над 40 партии, формирани в коалиции. „Балансът е много сложен”, посочи Коларова.

„В ЕС е по-сложна конфигурацията и оцелява”, подчерта все пак тя. Според нея има проблеми, но „всъщност коалициите са най-добрата формула и форма за управление”.

„Проблемите се решават бавно и мъчително, но решенията са устойчиви, защото стъпват на много голямо мнозинство”, каза още политологът.

Вижте целия разговор във видеото: