Правораздавателната система е неадекватна на извършените престъпления. Така Румяна Бъчварова коментира ситуацията с международните присъди за автокрадеца Ярослав Димитров-Яро в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Смисълът е да се опитваме да ограничим рецидива, но този тип явления са много разнообразни и иновативни и следим това развитие, като се опитваме да го предотвратим”, допълни още тя.

„Ярослав Димитров е казус не само на МВР, трябва да се намери и законодателно решение, да се произнесе съдебната власт”, каза още Бъчварова. По думите на министъра гривните за домашен арест трябва да бъдат тествани, да бъдат законодателно уредени и тогава да бъдат прилагани.

„Разработваме регистър на този тип престъпления, така че да знаем във всеки един момент колко от тях са с навлезли в сила присъди”, допълни още Бъчварова. Тя даде пример и с убийството на студентката във Велико Търново: „Убиецът – също тежък рецидивист, който не е бил в затвора, а е трябвало да бъде там”. „Ситуацията е много показателна за състоянието на правораздавателната система”, каза още министър Бъчварова.

По повод тежкото убийство на АМ „Струма” и това, че извършителят Емил Чачев-Ембака все още не е заловен, министър Румяна Бъчварова каза, че това са трудностите, които идват с работата на МВР. „Полицията не винаги може да се справи, не искам да се оправдавам”. Тя допълни, че всяка седмица й докладват за знакови случаи, като убийството в Борисовата градина.

Ситуацията в Орландовци и Гърмен

Общата ситуация с обществения ред е ангажимент основно на МВР, но е важно партньорството с местната власт, каза министър Румяна Бъчварова в предаването „Тази сутрин”.

През почивните дни отново се разрази напражение в столичния квартал „Орландовци”. Там двама униформени бяха нападнати от хора. „Битов инцидент, въпреки това директора на софийската идрекция е разпоредил проверка на случая”, каза министър Бъчварова.

„Гърмен беше инцидент, МВР се намеси, успяхме да го ограничим”, коментира още министърът на вътрешните работи ситуацията в ромския квартал в Гърмен. „Там показахме, че държавата има ресурс да се справи с тази ситуация”, допълни още тя.

На въпрос защо се бави процедурата по събаряне на незаконните постройки, Румяна Бъчварова отговори, че се намират в процес, в който се опитваме да решим проблема. „Не става бързо, защото е натрупван и няма възможност, която да не сме обсъдили с местната власт”, допълни още тя.

Кризата с нелегалните имигранти

В момента могат да дойдат хора от всички страни, но основният поток е през зелена граница с Турция. Това каза Румяна Бъчварова по повод огромният поток от нелегални имигранти към Европа.

„Следим много внимателно границите с Македония, Сърбия и Гърция”. Според нея нищо не изключва възможността при провал на другите бежански маршрути да се разкрие нов през България. Министърът припомни още, че е много важно всеки нелегален имигрант, който влезне на наша територия да бъде регистриран.

По повод случая в Австрия със загиналите 71 нелегални имигранти, сред които и четири деца, Румяна Бъчварова каза, че „става въпрос за интернационална форма на престъпност”. В хода на разследването бяха арестувани четирима българи. „Българите са задържани, имаме информация за тях и активно участваме в самия процес на изясняване на обстоятелствата”, допълни още Бъчварова.

Според министъра на вътрешните работи целта на ограда по границата е да се канализират нелегалните имигранти към краничните пунктове, за да може да се премине към регистрация. Румяна Бъчварова допълни, че и в България изграждаме съоръжение като по границата с Унгария.

Ще се разпадне ли коалицията?

Резултатите са добро основание коалицията да оцелее, въпреки проблемите вътре в партиите, каза Румяна Бъчварова. „Работим много активно и ускорено”, допълни още тя за работата на правителството.

Според министърът на вътрешните работи „нашите партньори имат усещането, че губят политическата си идентичност”. „Преди избори е необходимо политическите привърженици да бъдат мотивирани”, каза още Румяна Бъчварова.