Не знам защо някой се изненадва от нашата позиция. Ние внесохме първи идеите за промени в съдебната система. Предизвикахме и публични дискусии с магистратурата. Това заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков по повод разногласията с Реформаторския блок за правосъдната реформа.

„Направихме широка дискусия с професионалната общност дискусия с академичната общност”, коментира Петков и допълни, че от АБВ искат да има Съвет за съдебна реформа и това предложение е в кабинета на Цецка Цачева.

Той обясни, че партията си е запазила правото да има категорична позиция по теми, които са от особена важност и тази за съдебната система е такава. „Не сме били свидетели на такъв политически брутализъм и политически натиск през последните 20 години”, посочи той.

„Защо е този вой, след като Радан Кънев смята АБВ за несъществена част от правителството. Техният човек не участва в заседанието на комисията, когато се гледаше законопроектът. Те не могат да си контролират хората, а се вторачват в АБВ”, заяви Румен Петков.

Вчера съпредседателят на Реформаторския блок заяви в „Лице в лице”: „Винаги сме държали едно наум, че АБВ не са съществена част от мнозинството”. И допълни, че съдебната реформа е в основата на създаването на правителството.

Начинът, по който статуквото „панически реагира” и „умопомрачителната медийна атака” срещу реформаторите и правосъдния министър Христо Иванов, показва че идеите за съдебна реформа са в правилната посока, заяви тогава Кънев.

На тези думи Румен Петков реагира остро, като заяви, че АБВ най-малко може да бъде обвинявана, че е част от статуквото. „Под достойнството ми е да коментирам тези квалификации”, заяви той.

По думите му от партията за говорили с коалиционните партньори за предложенията и по темата има принципен въпрос. „Правим нещо на гърба на съдебната система въпреки магистратурата. А трябва да обсъдим с нея”, каза Петков. „Вече за всички е ясно, че идеята за промени в конституцията е смятана на ВСС”, заяви той.

Според него прокуратурата трябва да разшири обхвата на проверката си на правосъдния министър Христо Иванов.

По темата за полицейското насилие бившият вътрешен министър заяви, че проверките трябва да са много императивни и ясни. Той все пак подчерта, че в МВР огромната част от служителите са честни и почтени и са избрали тежка съдба. „Да не слагаме всички под един похлупак”, призова той.

Гледайте цялото интервю във видеото: