Нека посланиците, подписали писмото в защита на антикорупционния закон на Меглена Кунева, да кажат как в техните страни работят по анонимни сигнали. За това призова зам.-председателят на АБВ Румен Петков в интервю за „Тази сутрин”. По думите му нито една европейска прокуратура не работи по анонимни сигнали.

14 посланици от страни в Европейски съюз и още двама от държави извън съюза излязоха със съвместно изявление, в което призоваха депутати, отхвърлили проекта на Кунева, да предложат нови идеи за борба с корупцията.

„На 2 септември българският парламент отхвърли на първо четене проектозакона срещу корупцията по високите етажи на властта. Това, че предложеният от правителството първоначален текст беше отхвърлен без по-нататъшно парламентарно обсъждане, е негативен сигнал в рамките на борбата срещу корупцията”, пишат посланиците.

За проекта на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева гласуваха само ГЕРБ и Реформаторите, а АБВ и Патриотите се въздържаха и така той не мина. Основните критики към проекта бяха, че е предвидено разслудване по анонимни сигнали.

„АБВ често сменя позициите си. Това, че не се подкрепи антикорупционния закон показва манифестиран израз на страха", коментира Кунева ден след гласуването.

На тази атака Румен Петков отговори с обвинението, че Кунева и правосъдният министър Христо Иванов искат да сложат чадър върху прокуратурата. Той определи реакцията на вицепремиера като „една емоционално необмислена реакция”.