Животът у нас поскъпва слабо, а разликата в доходите между най-богатите и най-бедните българи расте. Това показва анализ на КНСБ, който беше представен вчера.

2325 лева на месец са необходими на четиричленно семейство, за да покрие основни разходи. За 1 човек сумата е около 581 лева.

Животът в София е по-скъп, но и заплатите са по-високи. На четиричленно семейство в столицата са нужни поне 3000 лева на месец, на човек – 756.

Данните са към края на декември 2017 г., каза в предаването „Тази сутрин” Любен Томев, директор на Института за социална и синдикална политика на КНСБ.

Около 28% разполагат с достатъчно средства или с пари над минимума за месечна издръжка, а 27% са под линията на бедност, уточни Томев.

По думите му България е с е с най-ниските доходи в ЕС и с най-голяма поляризация богат – беден.

Според Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК) голямата поларизация отчасти се обяснява с факта, че има много домакинства с възрастни хора с ниски доходи. Другият контигент, който допринася за тази статистика са хората без квалификация и без образование, които не работят, но и не търсят работа. Има и сив сектор, напомни Бранков.