ДПС взе завоя и се присламчи в последния момент към гласуването на ратификацията на външния дълг. Няма как да се съглася, че с тях в момента сме от една страна. Това заяви в студиото на bTV съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

В сряда Кънев гласува против при първото четене на законопроекта за дълга и "за" при второто. ДПС, АБВ и БДЦ смениха позицията си в последния момент и подкрепиха взимането на новия дълг. 

По думите му гласуването е могло да мине и без ДПС. „Патриотите се поддадоха на популистки натиск. ДПС много слабо ме интересуват. Единственото, което знам за тях е, че те трябва да стоят достатъчно време в опозиция. За да могат българските турци да имат достатъчно добри представители, които да не ги ограбват”, каза Радан Кънев.

„С гласуването на дълга РБ направи така, че да се осигури стабилност на държавата. РБ не се купува и не се продава”, добави той.

Кънев изтъкна, че РБ е застанал на първата огнева линия, за да уверим, че е необходима мярката с вземането на заема.

„Ако сме взели парите, за да финансираме обръчите от фирми и сегашните елитите, значи сме сторили зло. Но ако сме го направили, за да запушим пробойните, сме направили добро. Ако видим обаче, че се случва първото, ще сме първите, които ще оттеглим подкрепата си”, заяви той.

„Съдебна реформа и гласуване на бюджета за 2016 г. ще покаже дали правилно сме си дали гласа за тегленето за заема”, добави той.

Ние оказваме постоянен натиск над ГЕРБ, за да се предотврати връщането на ДПС във властта, и да се проведат нужните реформи. За 2015 г. това са провеждането на съдебната реформа и приемането на бюджета, добави Кънев.

Оставката на Първанов е най-хубавата новина

„Оставката на Георги Първанов е най-хубавата новина. Голямо гайле ми падна. Знаете ли колко е трудно да убеждаваш седесарите какво правиш с агент Гоце, който ги мачкаше до вчера”, коментира Радан Кънев новината, че Първанов подава оставка като лидер на АБВ заради гласуването на ратификацията на дълга.