Отдавна е ясно, че ГЕРБ нямат желание да управляват заедно с Реформаторския блок. Партията на Борисов търси повод за прекратяване на преговорите с блока и го намери в раздадената на журналистите програма преди преговорите вчера. Тази теза застъпи в студиото на bTV председателят на ДСБ Радан Кънев. Според него ГЕРБ искат да управляват с Бареков и Патриотичния фронт.

Кънев заяви, че РБ иска "демонтаж на мафията от властта". "Кое ги притеснява? Не искат реформи или привиждат мафията в себе си или в партньорите си?", попита той. 

"Проблемът е моделът на срастване на медийна и правосъдна власт  - нещо, което се нарича мафия. Да го назове и ГЕРБ и заедно с Патриотичния фронт да го променим, но те не го назоваха", каза лидерът на ДСБ. 

След близо 7 часа преговори вчера от ГЕРБ обявиха, че прекратяват преговорите с реформаторите с мотив, че те не били достатъчно надежден партньор и не давали гаранции за стабилно правителство.

След това Борисов съобщи в профила си във Фейсбук, че е диалогичен и е готов да продължи разговорите, ако РБ се организира. Експремиерът определи като провокация обаче участието на Трайчо Трайков в преговорния екип. Освен това Борисов останал озадачен защо РБ поставял въпроса "Кой" при положение, че нямало да управляват с ДПС.

Радан Кънев изтъкна, че преговорният екип на РБ  не е дал повод за проваляне на разговорите. До петия час в дискусията всичко е вървяло гладко, след това обаче нещата са се влошили рязко от страна на ГЕРБ, обясни Кънев.

Представителите на блока обаче смекчили позициите си и били градивни, но от ГЕРБ изтъкнали аргумента, РБ бил нестабилна формация, тъй като не било ясно кой го представлява.

Ние сме конструктивни и с желание да се стигне до краен резултат, каза Кънев и изрази оптимизъм, че "като видят, че не могат с Реформаторския блок и с Пеевски заедно, ще продължат преговорите с Реформаторския блок".

"Ние не сме прекъсвали разговорите. В момента, в който бъдем поканени, ще се явим със същата конструктивност и твърдост," каза Кънев.

По телефона в разговора се включи Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ, която се скара на Кънев, че говори без да е участвал във вчерашните разговори.

Тя се съгласи с тезата, че е имало конструктивност в разговорите, но представителите на ГЕРБ не са получили ясен отговор как се вземат решенията в блока, кой го представлява и кой й ще подпише съвместните документи за коалиция. Освен това не било ясно дали при евентуална съвместно управление, РБ е за пълен мандат.

Бъчварове изтъкна и безпокойството на ГЕРБ от заявената от Корман Исмаилов (НПСД, член на блока) опция за напускане при евентулни общи действия с Патриотичния фронт.

Кънев повтори, че Реформаторският блок желае България да има силно реформаторско правителство, а това дали ГЕРБ иска същото зависи от отношението им не към Исмаилов, а към Пеевски. 

Председателят на ДСБ посочи, че от две години е известно кой представлява и кой подписва от името на блока, както и че е ясно кой взима решението в политическата формация. Той подчерта, че в представителство на РБ от две години няма промени и то е стабилно, за разлика от Патриотичния фронт и "България без цензура".

Малко по-късно от ГЕРБ отговориха на думите на Кънев и с декларация, обвинявайки го в деструктивно поведение.

 

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация