"ДСБ е опозиционна политическа сила. Партията събра 400 души – областни председатели, общински съветници и кметове, народни представители – имаше единодушно гласуване, че се подкрепя опозиционната линия", подчерта лидерът на ДСБ в студиото на "Тази сутрин".

Вчера депутатът от реформаторския блок Антони Тренчев заяви, че ДСБ и Кънев лично са в позиция на привидна опозиционност. По думите му половината от ДСБ не искали да напускат управляващото мнозинство.

"Това е изключително некоректно като партньори, да разпространяват лъжи (...) без моите политически усилия г-н Тренчев нямаше да е депутат", заяви Кънев.

Кънев подчерта, че именно той е измислил името Реформаторски блок и абревиатурата РБ, а също е предложил кои партии да влязат, като е аргументирал и нуждата формацията на Миглена Кунева да е част от блока.

Относно кредита на ДСБ от КТБ Кънев подчерта, че такъв кредит е имало, но е бил погасен, преди той да стане председател, и освен това не е бил необезпечен.

За отношенията в Реформаторския блок той коментира: "Все по-малко изглежда, че сме едно."

"Нашите структури се събраха и гласуваха ръководството да останем отворени за диалог в РБ, докато разберем какви са линиите на компромиса - има ли линии, отвъд които не биха останали във властта или завинаги ще останат. Движение "България на гражданите" изглежда сега са така – готови са на всичко, за да а получат едно министерство."

На въпрос дали Петър Москов остава министър на ДСБ, Кънев отговори, че Москов е член на ДСБ, но не може да представлява ДСБ във властта, т.е. не е министър на ДСБ.

"Не съм подкрепил тази кандидатура, не бих я подкрепил. Защото не чух нищо съществено по основните проблеми на Министерството на образованието – забавени реформи, партийни назначения, огромна политическа корупция", заяви Кънев по относно номинацията на Меглена Кунева за образователен министър.

Радан Кънев не даде подробности за новия десен проект, но попита дали някой се съмнява в нуждата от такъв.

"Ако ГЕРБ са балансьор, възниква въпросът къде е десницата? Ще го обявим съобразно политическия календар, най-късно за президентските избори", каза още Кънев.

На въпрос дали ще се кандидатира за президентските избори, той заяви, че ще е гарантът, че на президентските избори ще има десен кандидат.

"Ако вариантът аз да съм най-полезният – ще поема отговорността да съм аз, ако вариантът е друг да е най-полезният – аз ще се смиря и ще му дам пълната си подкрепа", каза лидерът на ДСБ.

"Намаляването на броя на народните представители е идея на СДС от 2002 или 2003 г., която горещо подкрепям. Винаги сме били за такава промяна. Обратно, никога не съм бил привърженик на мажоритарната система, имам много аргументи", коментира той някои от предложенията за референдума на Слави Трифонов.

"Прекият избор на шефовете на полицейски дирекции, както предлага Трифонов, е прекален – страх ме е, че България ще се напълни с мутри - шефове на полицейски дирекции, които ще си купят мястото", коментира Кънев.

Запитан дали мутрите не си купуват и депутати, той отговори утвърдително.

В този случай обаче имало граница на политическата отговорност – отговорността на лидера.

Кънев даде пример със ситуацията в южните американски щати в началото на XX в., когато радиото започва да нанася щети на демократите в силните им щати – заради поведението на техните корумпирани представители в маловажните за тях южни щати.

Според Кънев няма пречка няма при сегашния персонален състав на МВР да има полицаи във всяко село.

"Не може в села с висока престъпност да няма полиция, това е абсурд", смята той.