„Преди години защитавах тезата, че няма зависимост от компютърните игри. Вече от години се знае, обаче, че има такава зависимост”, смята психологът Иван Игов по повод новата игра „Покемон Гоу”, която за дни стана световно известна.

„Това е проблем на съвремието, нарича се „Синдромът на Питър Пан” – това са един куп непорастнали деца, които през 90-те години си играеха с аналоговите покемони. Това е бягство обратно към детството”, допълва Игов.

Според Владо Николов това е игра, която отнема много време и е за хора без работа. „Аз играя постоянно, но освен играта имам семейство, имам работа. Играя само в свободното си време”, допълни той.

Компютърният специалист Виктория Викторова допълни, че „Покемон Гоу” е също толкова безобидна колкото приложението „Гугъл мапс”. „Принципно, създателите на играта съхраняват вашите данни и някой ден може да се използват за нещо друго. Биха могли да ги използват за най-различни неща, могат да се предоставят и на трети лица”, допълни Викторова.

Тя допълни, че е била зависима от компютърна игра в продължение на 8 години, като е много трудно да се съсредоточиш върху нещо друго. „Неглижираш голяма част от функциите си. След 8 години е спорно дали може да ти писне или е станала част от живота ти, трябва да намериш друга зависимост, с която да я смениш”, допълва тя.