Прокуратурата: Няма да издирваме Симеон Дянков
Обвинението, което ще му бъде повдигнато, е за престъпление по служба, заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    2
прокуратура, румяна арнаудова, брифинг
Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър е влязъл в контакт с прокуратурата и днес трябва да бъде уговорен ден и час за привличането му като обвиняем, така че няма да се наложи обявяването му за издирване, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Готвят обвинение за Симеон Дянков заради приватизацията на дялове от ЕВННе пратил парите в сребърния фонд, а ги насочил към бюджета

Обвинението, който ще бъде повдигнато на Дянков, е за престъпление по служба. То е свързано с приватизацията, но конкретните обстоятелства ще ги обявим, когато стане предявяването му, каза тя.

Според прокуратурата от действията му е налице щета от 20,8 млн. лв.

По закона за приватизацията е трябвало тези пари да отидат във фонда за гарантиране на пенсионната система, но това не се е случило.

Симеон Дянков: Действах спрямо закона и държавния интерес По рано днес стана ясно, че той има подготвено обвинение за престъпление по служба

Категорично не са политически обвиненията към Трайчо Трайков – става дума за икономически престъпления, а разследването сме започнали преди около година и половина, каза Арнаудова.

„Бях изключително изненадана, че Трайков е бил предупреждаван. Вероятно това е притеснението на всяко лице, извършило престъпление – че може да бъде хванато. Тези негови твърдения нямат никакви логическа обосновка”, смята Арнаудова.

Два пъти намеквали на Трайчо Трайков, че ще го накажат с обвинениеЕксминистърът пресметна, че статуквото ни струва по 10 млрд. годишно

Тя заяви, че разследването е започнало след сигнал от бившия председател на КФН Стоян Мавродиев, но доказателствата се били събрани едва в края на миналата година.

„Кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан. Когато станат факт повдигането на обвинения и на други, тогава ще дадем подробности”, каза още говорителят на прокуратурата.

Относно думите на Трайков, че прокуратурата не е орган, който допринася за правовия ред, Арнаудова заяви, че това е „негова абсолютно погрешна преценка”.

„Прокуратурата събира доказателства и когато ги събере – обвинява. Действа по правила”, посочи тя.

Вижте още във видеото:

  • 1
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре