След зрелищните събития по време на кръглата маса за развитието на планинския туризъм вчера, при която кметът на Банско Георги Икономов и министерският съветник Владимир Каролев влязоха в шумен спор с екоактивисти, дошли, за да изразят своя протест, темата продължава и в студиото на "Тази сутрин", където градусът на напрежението беше не по-нисък.

В студиото гостуваха Любомир Костадинов, юрист във WWF България, чийто таблет за кратко беше взет от Каролев; както и Филип Цанов, председателят на "Природата за хората и регионите".

"Такива протести има навсякъде. Попречихме за няколко минути, това не е драма. Дойде охраната, помолиха ни, напуснахме. Но поведението на кмета (Икономов – б.ред.) е малко ориенталско", посочи Костадинов, според когото проблем е била невъздържаната реакция на опонентите им.

Според Цанов обаче еколозите са направили "пубертетско изпълнение".

"Еколозите правят такива, като нямат доводи. Имаше много специалисти от България и чужбина, залата беше пълна. Те (протестиращите – б.ред.) нямат доводи – екологични и икономически, правят такива изпълнения, детинщини", заяви той.

"Смятате ли, че е нормално да влезе една шайка – зад гърба им се криеше Тома Белев... Ако ще говорим за това какво се е случило, да вземем да станем и да си ходим", каза още Цанов, който малко по-късно наистина напусна студиото на "Тази сутрин".

"Това е нашата форма на протест, там има политически лица, те ги виждат тия неща. Въпросът е, че не можем да имаме такава ответна реакция на хора, които са ангажирани с темата, но не могат да си контролират нервите", коментира Костадинов.

"Въпросното лице лъже, не съм го пипнал за ръкава, има видео. Преди малко излъгахте, че са ви обиждали министрите. Това беше една партийно мероприятие. Има едно момче, Андрей Ковачев – кандидат кмет за София на "Зелените". Може да попитате който си искате хижар ходи ли Каролев по планините и чисти ли, и тези дали ходят. Това е една група която събира пари от псевдозелени проекти и не иска да се развива ски туризъмът в Банско", включи се и Владимир Каролев по телефона.

"Преди това отидох при Андрей Ковачев и ми стана ясно, че е платено мероприятие, помолих ги да седнат, после съзнателно им скъсах плакатите и им взех телефона и излязох, знаех, че ме последват", каза още той.

"Съветът за развитие взе едно скандално решение, после започна да го замазва. Ние сме поканени само за да се легитимираме тази среща. Някакъв псевдодиалог. Преди една година (министърът на туризма – б.ред.) Ангелкова ни покани три пъти на среща, за да дискутираме планинския туризъм – само за Витоша и Пирин говорихме...", каза още Костадинов.

"Отидохме да дискутираме сериозно. Нормално да разговаряме с всички, но тази профанщина е обидна. Искахме да водим нормален дебат. Те гледат лешояди, гъски, някакви милиони...", коментира Цанов и ядосан напусна студиото, след като влезе в спор с водещия кой какви книги е чел и се похвали с "Робинзон Крузо", "Винету" и "Синовете на великата мечка", говорейки, че темата за планините е сериозна и човек трябва да е подготвен, за да я дискутира.

Ние сме гражданското общество, може да изискваме от държавата да си свърши работата, каза пък Костадинов.

Темата продължава в понеделник, когато в "Тази сутрин" гост в студиото ще бъде Владимир Каролев.