Опитвам се да бъда силна и да не мисля, просто да остане някъде в миналото. Това сподели в студиото на „Тази сутрин” продавачката Цветанка Амбова, която стана жертва на брутален грабеж в столицата преди дни.

Кадрите, в които мъж с пистолет и жена му я тормозят, предизвикаха всеобщо възмущение. Самата тя не е гледала записа от камерите и не иска да го вижда.

Какво би им казала? „Бих им казала, че е по-добре да се лекуват, защото се самоунищожават по начина, по който са тръгнали” и иска максимална присъда за тях.

Тя разказа, че Рангел Рангелов влязъл в магазина по-рано, взел бутилка скъпо уиски и искал стек цигари, но се отказал, понеже нямало толкова. След половин-един час влязла жена му Боряна. Докато била на касата, съпругът влетял с пистолет и го насочил към продавачката. И двамата я заплашвали.

В крайна сметка обаче Амбова не дала оборота от касата: „Казах, че парите са в управителя вътре, а всъщност бях сама. Казах, че нямам ключ...”. Викала за помощ, но никой не влязъл. Не могла и да натисне паник бутона. Самата тя не може да си обясни как е събрала смелост да не отвори касата.

Преди самото нападение тя подозирала, че двамата по отделно са дошли да крадат, но очаквала да се задоволят с нещо дребно. „Просто като влезе прецених – с раница, шапка, висок, по начина, по който се държеше в магазина, въртеше се в ъгъла”, припомни си Амбова първото влизане на Рангелов.

Тя има познат психолог, с когото се среща след травмиращото преживяване. Върнала се е на работа, смята, че й помага: „Клиентите ме познават, прегръщат ме и казват, че съм герой”.

 Кримипсихолог: Семейството не удря за първи път

Най-вероятно това семейство има история на по-леки престъпления – не може така от нищото човек да хване влака от Медковец и да обере магазин. Това подчерта криминалният психолог Тодор Тодоров.

„Ако оръжието е истинско, някак не ми се връзва, че тези хора съжаляват, че е за пръв път”, заяви той.

По думите му от действията на Рангелови се вижда преценка на магазина, който нападат, а за това е нужен опит, който не може да дойде от гледане на филми. Тодоров изрази учудването си, че съпрузите не са забелязали камерите.

При всяко положение, двойката ще бъде съдена за въоръжен грабеж, при който присъдата е над 10 години затвор. Очакванията на психолога са детето на нападателите да доведе до смекчаване на наказанието, като вероятно Рангел и Боряна ще си разпределят ролите при престъплението.

Според него те не съжаляват искрено за деянието си: „Това не е нормално семейство – много ми е любопитно преди да извършат този грабеж, на кого са оставили детето си и какво са му казали”.

Той подчерта, че геройството на продавачката от нападнатия магазин е можело да излезе много солено и не си заслужава човек да поема риск заради някаква сума пари.

„В следствие на дългогодишното опримитивяване на българската нация, най-вероятно наглостта на извършителите на престъпления ще нараства”, отбеляза още Тодоров.