България стои пред тежка 2015 г. Около тази прогноза се обединиха в „Тази сутрин” депутатът от управляващата партия ГЕРБ Александър Ненков и от опозиционната БСП Корнелия Нинова. Двамата обаче очаквано представиха различни аргументи за това.

„Хората ги очаква по-лоша година”, предвеща Нинова. „Няма как да бъде по-добре, при положение, че толкова можем да си позволим. Докато тръгне икономиката, както ни се иска, дотогава разчитаме на такива подаяния”, коментира и Ненков.

„Бюджетът няма как да е добър. Той е такъв, какъвто можем да си позволим, а не такъв, какъвто искаме”, подчерта народният представител от ГЕРБ. „Направили сме бюджет, който е реалистичен”, каза още той, допълвайки, че това е бил единственият вариант за бюджет.

„Не съм съгласна, че това е единственият възможен бюджет”, отвърна Нинова. По думите ѝ всички социални плащания са можели да бъдат извадени от замразяването само с една мярка – да се увеличи максималният осигурителен праг на 3000 лв. вместо на 2600 лв., което е можело да донесе още 130 млн. лв. в държавната хазна.

Депутатът от левицата отбеляза, че това обаче не е направено, икономиката е замразена, безработицата ще остане на същото ниво, освен това държавата много задлъжнява, което предвещава тежка 2015 г. за България. Тя коментира, че бюджетът не е бил приет по правилния начин. „Не ни дадоха възможност да приемем бюджета, както трябва. Това се случи без коментари и дискусия”, подчерта тя.

За промените в осигурителната система Ненков каза, че няма по-демократично нещо от това всеки млад човек да избира къде да се осигурява. „Сега е моментът частните инвестиционни фондове да ме убедят, че парите ми в тях са защитени”, отбеляза той.

Нинова от своя страна заяви, че промени не се правят така – в последния момент. „Факт е, че няколко дни по-късно те са готови да отстъпят”, коментира тя последните новини, че промените спират до постигане на съгласие между ГЕРБ и Реформаторския блок. Няма съдържание и анализ в тази реформа – колко души засяга и какви ще са резултатите от промяната, каза още депутатът от БСП.

Гледайте целия разговор във видеото!

  • Неясноти около осигуровките на хиляди младежи
  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Менда Стоянова: Няма отстъпление на ГЕРБ за пенсионната реформа
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа