Трябва колективно да отговорим на това предизвикателство – да охраняваме по-добре външните си граници, да обменяме информация. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” новият посланик на Великобритания у нас Ема Хопкинс по повод терористичните атаки в Париж и извънредните мерки за сигурност в Брюксел.

По нейно мнение е възможно обединение между великите сили в Европа в борбата срещу ИДИЛ. Тя напомни, че вчера британският премиер Дейвид Камерън беше на посещение в Париж и обяви, че подкрепя Франция в борбата й с ИДИЛ, но уточни, че решение за въздушни атаки срещу цели на „Ислямска държава” трябва да вземе британският парламент. Напомни също и за резолюцията на Съвета за сигурност към ООН, която определи ИДИЛ за безпрецедентна заплаха.

На въпроса смята ли, че Европа страда от прекален либерализъм, посланикът отговори, че не вижда такъв проблем и напомни, че основните ценности на Европа са свобода, демокрация и солидарност и континентът от години живее в мултикултурализъм. Тероризмът е заплаха за тези ценности и трябва да работим срещу износа на екстремизъм, обяви посланикът.

Относно безпрецедентните мерки за сигурност в столицата на ЕС, тя обяви, че първият дълг на една държава е да защити гражданите си.

Хопкинс припомни, че Великобритания не е член на Шенген поради факта, че е островна държава и пази сама границите си. Според нея обаче Шенгенското пространство навлиза в нов етап – по-засилен контрол.

За бежанската криза и натиска към европейските държави, тя коментира, че не трябва да се драматизира проблемът, защото има държави като Турция, Йордания и Ливан, където има общо 2 млн. бежанци и тези държави са увеличил с близо 20% населението си. Посланикът призова също да не се слага знак на равенство между терористичната заплаха и заплахата от бежанци.

Ема Хопкинс е в България от 7 месеца и е отделила време да пътува – посетила е много планини и градове, както и да учи български език. По думите й България е много красива страна, но крие това от света, а езикът е труден – с много дълги думи, като „сътрудничество”. Тя обяви още, че българите са сърдечни хора и храната е вкусна. Посланикът обяви, че е политическите скандали у нас са мит.

За референдума във Великобиратния за оставането на държавата в ЕС, тя коментира, че премиерът Камерън призовава да се гласува за оставане в Съюза и едновременно с това Великобритания преговаря с другите държави от ЕС за промени, които би искала да се случат. Референдумът трябва да се проведе до 2017 г. и вероятно ще се състои през лятото на 2016 г., уточни Хопкинс.