Извършеният от група роми побой над трима българи в Раднево не е просто битова свада. За това са единодушни лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев, общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера и небезизвестният депутат от ДПС Александър Методиев (известен като Бат Сали).

Ден след втория голям протест срещу насилието в града, тримата дадоха различни версии за нападението и за заниманията на сочения за ромски тартор и участник в мелето Сурай.

„Не е нормално да тръгне една тълпа от циганската махала, да мине покрай полицията, да пребият трима души почти до смърт и след това да говорим за един лек криминален инцидент”, отбеляза Контрера.

Според Кънчев в първия си ден митингът е бил спонтанен, но на втория е бил подменен, тъй като „има 2-3 групировки с големи интереси в Раднево”. „В този сблъсък има твърда информация, че има финансови отношения за уреждане”, каза още той.

И лидерът на „Евророма” и политикът от ВМРО имат данни, че Сурай се занимава с незаконна финансова дейност. „Имаме един разбеснял се цигански барон, който е оставен да върши каквото си иска”, посочи Контрера, а Кънчев призова полицията да влезе във всички ромски махали и да се справи с лихварите, „които пият кръвта на ромите”.

Той отбеляза, че кметът Теньо Тенев дължи отговор на въпроса познава ли гореспоменатия и дали го е ползвал по време на избори. „Сурай, каквато информация имам, през последните години се е явявал като представител на ДПС в Раднево”, заяви той.

Контрера отбеляза, че точно заради това в ромската махала тече и ислямизация. „Какво е общото между Гърмен, Раднево и Орландовци – и на трите места циганите са гласували за ДПС”, посочи Кънчев. Той каза, че според негови приятели българи от Раднево проблемите започнали, когато в махалата влязло ДПС.

По телефона се включи Александър Методиев от ДПС, който категорично отрече Сурай да е в редиците на движението: „ДПС не стои зад такива личности в Раднево. ДПС няма такива симпатизанти, няма такива членове”.

„Защо премълчават нещата и твърдят, че този инцидент е битов? Този инцидент е криминален ! Става въпрос за разпределение на наркотици в този град”, заяви депутатът. По думите му обикновените хора си живеят мирно без значение от етноса им.

Снимка: Ладислав Цветков

Цветелин Кънчев посочи, че депутатът „не е в темата” и намекна, че той няма реална информация какво става сред ромите.

Лидерът на „Евророма” призова „глобално” да се реши проблемът с незаконните постройки в махалите, а не на парче. Според него в противен случай се появяват такива „дерибеи”, които се използват по време на избори, а през останалото време хората страдат от действията им.

  • Битите в Раднево: Сурай се чувства безнаказан
  • Протестиращите в Раднево си избраха инициативен комитет
  • Изписаха младежите, пребити в Раднево
  • Раднево: Протестът продължава
  • Пореден арест на протеста в Раднево
  • 14 души задържаните от началото на протестите в Раднево
  • Без сблъсъци приключи третият ден на протести в Раднево
  • Четиримата биячи от Раднево остават в ареста за постоянно (ОБЗОР)
  • Раднево след сблъсъците: Ранени, обвинени и нови протести
  • Сблъсъци окървавиха протеста в Раднево (СНИМКИ И ВИДЕО)