Напуснах НЗОК поради тоталната намеса на министър Петър Москов в работата на една независима институция, каквато би трябвало да бъде НЗОК, още повече че той (Петър Москов – б.ред.) се опитваше да прави това чрез устни и телефонни разпореждания, заяви в студиото на „Тази сутрин” д-р Димитър Петров.

Той напусна преди време НЗОК, а сега беше върнат като неин подуправител.

„Аз не мога да изпълнявам тези нецелесъобразни и незаконни разпореждания и после да нося лична отговорност. Това беше типично за начините за правене на бюджетите на болниците, начините на формиране на отстъпките на фармацевтичните фирми – там беше тежък конфликт”, каза още за натиска, който му е бил упражняван.

„Една от най-големите лъжи на министър Москов е, че са спестени 130 млн. – тя е в два аспекта. За години и три месеца разходите за лекарства на месечна база са се вдигнали с 27-28% в онкологията, а в извънболничната помощ – с около 20%; и второ – с отстъпките.

Москов от година повтаря, че очаква от отстъпки да се съберат 131 млн. лв. Вчера установихме, че отстъпките са за 98 млн. При това не става въпрос за техническа грешка, а абсолютно умишлено е наредено на служителите на Касата чрез подуправителя. Тези пари ги няма и ние трябва да ги компенсираме по някакъв начин - най-вероятно трябва да редуцираме някои програми”, каза още д-р Петров.

„Терапията за хепатит C тръгна в края на миналата година. Тогава са променени критериите и са сложени т.нар. „разходоефективни”, уж, критерии – т.е. пациентът да се лекува с определен медикамент на една фирма (т.нар. първа линия), а по втора линия минават всички останали. Когато ревизирахме това нещо, се оказа, че медикаментът, който е избран за първа линия е най-скъп – офертата е представена манипулативно пред Надзорния съвет, а това е и единственият медикамент, който не позволява краткия курс от 2 месеца, който е по-добър и за пациентите, и за касата”, каза още подуправителят на НЗОК.  

Той даде пример и с други странности в Касата – например при медицинските изделия, които се реимбурсират от нея. Касата плаща за тест ленти за диабетици, които струват 19 лв. Но сега в списъка за реимбурсиране е добавен и нов продукт, който е с 10 лв. по-скъп, затова, че с него може да се изследва в домашни условия не само капилярна кръв, но и венозна.

„Кой ще е този мазохоист, който ще си боде вената вкъщи да се изследва, като може и с капилярна кръв да стане това”, попита д-р Петров.

Вижте пълния разговор във видеото: