Как би се представил планираният небостъргач „Парадайс тауър” (Paradise Tower), който разбуни духовете в София през последната седмица, на фона на емблематични небостъргачи в други европейски столици?

„Парадайс тауър” по план трябва да има 55 етажа и височина от 215 м – при това точно пред погледа на голяма част от столичани към Витоша.

В целия ЕС той би бил 12-атата по височина сграда.

Ако вземем за пример Франция (и не броим Айфеловата кула като сграда), той би бил вторият по височина там – след една кула във лъскавия финансова квартал „Дефанс”.

Важно е все пак, че много от небостъргачите в Европа са изградени във финансовите центрове на градовете, а не в жилищни квартали – в нашия случай буквално на 50-ина метра от планираната кула има къща, в чийто двор стопаните отглеждат кокошки.

В Германия пък „Парадайс тауър” би бил третата по височина сграда, а в европейската финансова столица Лондон – четвъртата.

В Холандия, най-гъстонаселената страна в Европа, най-високата сграда е с 50 м по-ниска от планирания софийски небостъргач.

За да коментират изграждането на „Парадайс тауър” в София и разрешението за него, в студиото на „Тази сутрин” бяха общинските съветници Иво Божков, гласувал против строежа, и Симеон Славчев, който гласува „за”.

„Аз не съм против високите сгради, но специално на това място тази сграда е несъобразена. „Лозенец” стана символ на корупция и на презастрояване”, коментира Божков.

Този мегаломански проект ще стои пред гледката на софиянци към Витоша, добави той.

„Небостъргачът не е най-важният проблем и на София в момента. С темата се опитваме да отклоним вниманието от обществените проблеми”, смята пък Славчев.

„Мястото, предназначено за сградата, е определено като вторичен градски център – т.е. там да се създаде ядро, което да подобри южните райони на София. Това трябва да облекчи и идеалния център на София от автомобилния трафик”, посочи той.

„Главният архитект също е против тази сграда – той затова прехвърли отговорността на Общинския съвет”, коментира Божков, по думите на когото гражданите, дори и да искат, не могат да получат информация кой общински съветник как е гласувал.

Решението за изграждането на небостъргача може да бъде „върнато” от областния управител на София, посочиха гостите в студиото на „Тази сутрин”.

Вижте още във видеото: