„Мигрантите, които влизат в Европа, са преселници. Трябва да говорим за преселение на хора, а не да ахкаме и охкаме, че имало трагедии и войни”. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” главният редактор на вестник „Труд” Петьо Блъсков.

За съжаление ние сме на трасето на преселниците, така е било и през вековете, допълни Блъсков.

Според него срещата на Лютви Местан с турския премиер Бинали Йълдъръм, която предхожда тази с българския премиер Бойко Борисов, не е зад гърба на Борисов. Той смята, че геополитическата совалка на българския министър-председател между Турция и Германия е по-скоро полезна за Борисов като политик.

Главният редактор на вестник „Труд” не смята, че Бойко Борисов ще е кандидат за президент на предстоящия вот наесен. „Той е безспорен победител при такива избори, но това няма да е добре за партията”, уточни той.

Преговорите и последвалия разрив в отношенията между АБВ и БСП Петьо Блъсков определи като „необяснима история”. Той призова двете партии да представят политическите си доктрини, за да се види кой колко е ляв.

Блъсков смята още, че БСП все още не е изхабила ген. Румен Радев, който е кандидатът за президент на партията. По думите му лидерът на АБВ Георги Първанов няма шанс на президентския вот. „Първанов е една твърде празна фигура на политическата сцена. Той случайно беше избран за президент, а после преизбран. Случайно беше избран заради конфликта между Иван Костов и Петър Стоянов, и конфликта на Костов с царя (Симеон Сакскобургготски)” коментира журналистът.

Той посъветва политическите наблюдатели да прочетат отново анализа на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който той направи в края на декември миналата година, преди да отстрани Местан от ДПС. Много неща от този анализ се случиха, поясни Блъсков.