Синът ми е купил акции за 207 000 лв., а не хотел. Това каза председателят на АБВ Георги Първанов в „Тази сутрин”, за да коментира как синът му Ивайло е купил хотел „Стримон спа” в Кюстендил.

Миналата седмица в свое разследване Стоян Георгиев разказа как 27-годишният син на президента Първанов си е купил 5-звезден СПА хотел, който официално струва над 7 и половина милиона лева.

5-звездният спа комплекс е закупен от Ивайло Първанов и Мариана Добрева на 5 юни тази година, сочи протокол от общото събрание на дружеството, което притежава хотела.

Роденият през 1988 година Ивайло Първанов вече притежава 49% от акциите на спа комплекса, а сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев Мариана – малко над 50%. 27-годишният Ивайло е завършил финанси в УНСС и е имал участие в една фирма досега.

Той ни отговори писмено за това как е купил акциите на хотела, като заяви, че дружеството, което е придобил има големи дългове от над 3 милиона лева. Ивайло Първанов пише, че произходът на парите за хотела са: „собствени средства, дивиденти и заем от фирма „Айви СМ” ООД, където същият е съдружник”.

Пред „Тази сутрин” миналата седмица президентът Първанов обясни как момчето му е успяло да придобие луксозен петзвезден комплекс. Трудно ми е да ви кажа, но става дума за пари, които са събрани в резултат от неговата трудова дейност. Първо. И второ – подпомогнали сме го и ние. И трето, разбира се, взел е кредит, с който ще закупи една част от тези акции”, каза той тогава.

Днес лидерът на АБВ подчерта, че фирмата на синовете му има два пъти по-голяма печалба, отколкото хотела за последната година. „Те придобиват не само активите на хотела, но и пасивите, задълженията”, отбеляза той и добави, че в случая става дума за много задължения и рискова инвестиция.

„Фирмата на моите синове има печалба, която е достатъчна, за да бъдат изплатени тези 207 хил. лв., които са взети като заем”, посочи той. „Синът ми прави една рискова инвестиция”, смята Първанов.

„Заемът за покупката е взет една седмица преди сделката от предишния собственик”, уточни Първанов за това, че банката се е съгласила да отпусне 2,265 млн. лв. на Ивайло. той коментира, че със съпругата му също са помогнали на сина си с достатъчно средства в рамките на 207 хиляди лева. „Ако има проверка, това ще стане ясно. Вероятно около една трета е сумата, която сме дали ние с моята съпруга”, обясни той.

„И синовете ми и аз самият съм проверяван от НАП в предишни години”, заяви председателят на АБВ. „Вие постоянно изтъквате възнагражденията на сина ми. Но аз имам над 30 години трудов стаж, а през последните 25 години съм на високо платена работа”, допълни той.

В „Тази сутрин” бившият председател на Смeтната палата проф. Валери Димитров заяви, че институцията прави формални проверки и често се установяват несъответствия. За неверни данни обаче не се носи наказателна отговорност. „Последицата е, че ставаш обект на ревизия от НАП, а ДАНС би трябвало да направи проверка дали не са прани пари”, каза той.

Според Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията след подобни разследвания излизат много въпроси, които си заслужава да се зададат.

Вижте разследването на Стоян Георгиев и разговорите с Георги Първанов и гостите в студиото във видеото: