Според най-новото мащабно изследване на български и италиански учени носим гените на прабългарите и траките, а не на славяните.

Резултатите показват, че древните българи имат западноевразийски-европейски произход, тоест те са индоевропейски народ, който е дошъл и се е смесил с местното териториално население, твърди акад. Ангел Гълъбов от БАН.

За провеждането на българо-италианското проучване гените на 900 етнически българи от цялата територия на България са сравнени със ДНК материала, съхранен в костите и зъбите на прабългари и траки.

Древните славяни не са изследвани, тъй като труповете им били изгаряни след смъртта. Направено е сравнение обаче със съвременните славянски народи и се оказва, че генетично сме доста отдалечени от тях.

Има политически причини за разпространението на идеята, че сме славяни и сме част от славянското семейство. Това е тезата и на сегашните руски автори, които продължават да ни наричат тюрко-българи, твърди акад. Ангел Гълъбов. Това обаче е пълен абсурд и не отговаря на истината.

Друга заблуда е, че османското иго е повлияло на смесването на българските и турските гени, твърди Десислава Нешева, генетик-специалист в Катедрата по медицинска генетика на МУ. При сравняването на генетични данни на българи и прабългари с различни евразийски популации резултатите доказват, че нямаме нищо общо с алтайо-монголските народи, а историята, че българите са хуно-татарски народ е абсурдна, обяснява още акад. Гълъбов.